Pääkirjoitus: Nipotuksella ei ole mitään rajaa

Vaasalaiskaupat eivät myy alaikäisille alkoholitonta siideriä. Sama pätee pulloihin ja tölkkeihin, joissa lukee vaikkapa sana olut tai jotka näyttävät sellaisilta, että niissä voisi olla alkoholijuomaa.

Tämän koki Pohjalaisen toimittaja, jonka piti näyttää kassalla ajokorttinsa osatessaan tasan 0,0-prosenttista inkiväärilimonadia. Tölkissä luki toki sana beer.

Sanoisin tätä suomettumiseksi, vai olisiko parempi sana vaasattuminen. Säikytään niin, että itsesensuuri iskee yli äyräiden, aivan kuin Neuvostoliiton mahtiaikoina koko Suomessa.

Lain mukaan alle 2,8-prosenttiset juomat eivät ole alkoholijuomia, eikä viranomainen niitä valvo. Kuitenkaan edes 1,2-prosenttista ”alkoholijuomaa” ei saa myydä alaikäiselle.

Ilmiantajat. Vaasalaiskaupan tiukkaan kontrolliin vaikuttaa sekin, että kerran oli asiakas tullut sanomaan, että he myyvät alaikäiselle alkoholia. Asia tutkittiin ja todettiin, että tölkissä luki 0,0 prosenttia.

Se näköjään riitti, yksi tiukkapipo. Syntyi sääntö. Entä kun täti tulee kassalle ja moittii, että koululaisille myydään viinirypäleitä. Laatikon kyljessä lukee sana viini.

Voinko lähettää pojan vappuna Prismaan tai Cittariin hakemaan simaa ilman henkkareita? Entäpä humalaa, tai voi kauheeta, hamppua?

Lakritsipiiputhan meiltä vietiin jo vuosia sitten. Nipotuksella näiden asioiden kanssa ei näytä olevan mitään rajaa.

Panikoijat. Sallittakoon taas yksi muistelu tähän. Olin Suomen nuorten yleisurheilujoukkueen mukana jossakin Balkanilla, ja kuinka ollakaan, paikallinen Suomi-fani kutsui koko joukkueen illalliselle.

Pitkään pöytään istuttuamme huomasimme me toimittajat iloksemme, että siinä oli viinipulloja avattuna tasaisin välein. Joukkueen johto sai hepulin ja poistui paikalta.

Isäntä kertoi, että hän tarjoaa omalle pojalleen lasillisen viiniä ruokailun yhteydessä. Ihan vain opin vuoksi, joten miksi eivät aikuiset suomalaiset saisi lasillista juoda.

Kun johtajat olivat selvinneet järkytyksestään, he sopivat, että urheilija saa juoda puoli lasia viiniä. Kuulantyöntäjä Mika Halvari naurahti ja totesi, että sillä aikaa, kun pomot olivat poissa, hän siemaisi jo valkkaripullon.

Hävetti, ei Halvarin, vaan urheilupomojen puolesta.

Kannanotto. Perjantaina Vaasassa esiintyvä Scooter sanoo tekevänsä musiikkia eikä sekaannu politiikkaan. Juuri siksi sen ei olisi pitänyt esiintyä Krimillä.

Vesa Koivumäki