Kolumni: Yksi on kuningas

Suomen satavuotiseen historiaan mahtuu runsaasti kerrottavaa urheilun saralta. On hienoja menestystarinoita, mutta paljon katkeria tappioita. Mutta kuka tai mikä on Suomen historian suurin? Vastaus on varsin helppo.

Vuonna 1992 tuntematon suomalainen teki sopimuksen Amsterdamin Ajaxiin. Loppu onkin historiaa.

Ajaxin riveissä Jari Litmanen voitti kaiken, mitä seurajoukkueessa voi voittaa. 1995 Litti johdatti Ajaxin voittoon Mestareiden liigassa, sitä ennen voittaen jo Hollannin mestaruuden ja maalikuninkuuden. Ja samalla kaudella tuli plakkariin vielä Intercontinental Cup ja UEFA Super Cup.

Ajaxin aikana Litmanen oli monien mielestä jopa maailman paras pelaaja pelipaikallaan. Se on hurja saavutus maailman suosituimman ja laajimmin levinneen lajin parissa.

Barcelonassa pelatessaan Litmanen oli esikuva monelle nykytähdelle, kuten Xavi ja Iniesta.

Vaikka loukkaantumiset ja valmentajavaihdot pilasivat Barcelona-vuodet. Ura jatkui vielä Liverpoolissa, Hansa Roctockissa, Fulhamissa ja välissä uudelleen Ajaxissa.

Suomessa ja Ruotsissa Litmanen pelasi vielä pari vuotta, jättäen kentät lähellä 40:tä ikävuottaan. Suomen maajoukkue ei Litmasen panoksesta huolimatta koskaan ole selvinnyt arvokisoihin.

Litmasen varjossa on mainittava myös Jarkko Nieminen. Vaikka Niemiseltä jäivät suuret voitot saavuttamatta, tenniksen armottoman kovassa maailmassa Nieminen pysyi ATP-rankingin sadan joukossa lähes ikuisuuden kestäneen ajan, ollen korkeimmillaan 13.

Paavo Nurmen ja muiden kestävyysjuoksijoiden valta-aika oli kauan sitten, ja kovista menetyksistä huolimatta urheilumaailma oli tuolloin maantieteellisesti erittäin rajoittunut.

Afrikan juoksijoita ei ollut mukana, Aasia ja Etelä-Amerikka olivat edustettuna vain ani harvoin, ja urheilumaailma pyöri lähes kokonaan rikkaiden länsimaiden ympärillä.

Jääkiekossa Jari Kurrin ura on mahtava, mutta jääkiekon levinneisyys on myös kovin rajoittunut. Vuoden 1995 MM-kultaa ei voi arvostaa korkealle, vaikka kansan riveissä arvostusta on.

Tuolloin NHL-pelaajat olivat poissa kaikilta mailta. Paikka Torinon olympiafinaalissa on monta astetta kovempi saavutus.

Uinti on myös maailmalla iso laji, ja Hanna-Maria Seppälän sekä Jani Sievisen urat ovat huomionarvoisia.

Talvilajeissa on menestystä löytynyt aina, mutta globaalissa mittakaavassa lajit ovat kuitenkin pieniä. Useissa suomalaisissa menestyslajeissa kilpailijat ja harrastajat lasketaan sadoissa. Ei miljoonissa.

Moottoriurheilussa Rosbergin, Häkkisen ja Räikkösen saavutukset ovat globaalisti todella korkealla. Listaa voisi jatkaa vaikka miten pitkälle, ja mielipiteitä löytyy varmasti kaikilla puolesta ja vastaan. Jokainen voi tulkita menetyksen miten haluaa.

Suomessa on kuitenkin yksi Kuningas, ja se on Jari Litmanen. Satavuotiaan Suomen tunnetuin urheilutähti.