Kolumni: Voita oikeat pelit!

Joulun välipäivät on taas kotikatsomoon turvattu. Tapaninpäivän iltana alkoivat jääkiekon nuorten MM-kisat Yhdysvaltojen ja Kanadan rajakaupungissa Buffalossa. Avauspelissä kohdattiin Kanada, itse finaalipeli pelataan 4. tammikuuta.

Avauspeli hävittiin lukemin 4–2. Parranpärinää aiheutti tuomarityöskentely, sillä tuomaristo hyväksyi kanadalaisten avausmaalin, vaikka hyökkääjä oli siirtänyt Suomen maalin pois paikoiltaan ennen kuin kiekko ylitti maalilinjan. Sääntöjen mukaan maalia ei olisi pitänyt hyväksyä. Pikkuleijonien peli sekosi yliyrittämiseksi, eikä kanukkeja voi päästää kahden maalin johtoon.

Kanada on kaikissa kiekkokisoissa kova, sillä se pelasi vuosi sitten finaalissa Yhdysvaltoja vastaan ja otti hopeaa. Leijonanuorilta viime kisat oli yhtä mahalaskua. Pudotuspeleistä karsiutunut Suomi oli tuolloin vasta yhdeksäs ja A-sarjapaikkakin säilyi vasta kun karsintaotteluissa kukistui Latvia.

Suomi kuuluu suosikkeihin. Kaksi vuotta sitten kotikisoissa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden voittanut Suomi lähtee Buffalon turnaukseen yhtenä ennakkosuosikeista. Joukkueen menestymisen puolesta puhuu se, että joukkueessa on peräti seitsemän ensimmäisellä kierroksella NHL:ään varattua pelaajaa.

Kirkkaimpina tähtinä joukkueessa loistavat Jokereiden KHL-sensaatio Eeli Tolvanen, joka on tehnyt ensimmäisenä pelikautenaan idän ihmeliigassa huimaa jälkeä. Lisäksi Carolina Hurricanesissa muutaman NHL-ottelun pelannut Janne Kuokkanen sekä miesten maajoukkueessakin loistanut HIFK:n Miro Heiskanen kuuluvat pelaajiin, joiden mukana turnaus voitetaan, tai pahimmassa tapauksessa hävitään.

Suomi on muuten voittanut alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden neljä kertaa, vuosina 1987, 1998, 2014 ja 2016. Nyt haetaan viidettä.

Erikoista noissa mestaruuksissa on se, että ne ovat kaikki tulleet isoissa kaukalossa. Rapakon takana kiekkokaukalot ovat monta metriä kapeampia.

Tosi pelit pudotusvaiheessa. Turnaus pelataan kahdessa viiden joukkueen lohkossa, joista kummastakin neljä parasta menee pudotuspeleihin. Suomen ja Kanadan kanssa lohkossa pelaavat lisäksi isäntämaa USA sekä Slovakia ja Tanska.

Eli alkulohkossa kärsii vielä hävitä, mutta pudotuspeleissä eivät saa ranteet jäätyä. Hyvässä lykyssä Kanadasta saadaan turnauksen jatkuessa vielä maukas revanssi

Kolmas kerta toden sanoi. Vaasan Sportin puolustaja Robin Salo on kahtena viime vuotena pudonnut kisamiehistöstä viimeisten joukossa. Toisen polven jääkiekkoilija on tässä 1998-syntyneiden ikäluokassa voittanut jo alle 18-vuotiaiden MM-kultaa.

Taas mennään päätyyn asti Robin!