Kolumni: Voi voi, Vepsua

12. Siinä on tällä hetkellä Vepsun voitottomien otteluiden putki. Siihen mahtuu viisi tasapeliä, ja seitsemän tappiota. Viimeisin voitto on 16.7.

Jotakin on siis pahasti pielessä. Mutta mikä?

Mistään isoista ongelmista ei ole Tuulettaja saanut vihiä, eikä sellaisesta ole merkkejäkään ilmassa. Monet nuoret pelaajat ovat tehneet pitkiä jatkosopimuksia, mikä kertoo luotosta joukkueeseen ja valmentajaan.

Vepsu pitää eniten palloa Veikkausliigassa, ja laukoo tarkimmin palloa maaliin. Vastapainona Vepsu laukoo palloa selkeästi vähiten.

Voisiko syy heikkoon menestykseen olla tässä? Maalipaikoille pääsy vaatii hurjasti töitä, ja maaleja yritetään tehdä liian läheltä ja liian monen syötön seurauksena.

Tuulettaja ainakin toivoisi rohkeampia yrityksiä maalintekoon. Palloa ei tarvitse kuljettaa maaliin.

Vepsu luettu. Toisena asiana Tuulettaja haluaisi nähdä Vepsun pelissä, on tarvittaessa hieman pidempiä syöttöjä.

Lyhytsyöttöpeli on kyllä näyttävää, mutta joskus pitkä puolenvaihto tai pistopallo puolustuksen selustaan saattaa avata peliä ihan eri tavalla.

Vastustajat ovat varmasti tämän lukeneet, ja osaavat pelata kauden lopussa paljon viisaammin ja tehokkaammin Vepsun peliä vastaan.

Ylivoima kuntoon. Vaasan Sport on aloittanut kautensa aika ailahtelevasti. Tuulettajaa kyllä ilahduttaa nuorekas ja vauhdikas ilme, mitä kentällä nähdään.

Kausi on vielä alussa, mutta jo nyt voi todeta yli- ja alivoimapelin tarvitsevan aika monta potkua persuuksiin.

Ylivoima on tehotonta ja staattista, alivoima taas päästää vastustajan puolustusalueelle todella helposti. Nämä asiat kuntoon, niin Sport voi olla tällä kaudella pudotuspelijoukkue.

Toimiiko pelote? Päähän kohdistuneet taklaukset ovat puhuttaneet todella paljon. Syystäkin.

Muutama vuosi sitten tappelut karsittiin pois kovalla kädellä liigasta, mutta maksammeko nyt tästä hintaa?

Kun kaukalossa ei tarvitse typeryyksistä vastata sillä perinteisellä nokkapokalla, niin kaikenlaiset rottailijat voivat tehdä mitä haluavat. Kyllä se ”isoveli tulee” toimisi mentaliteetti parempana pelotteena, kuin pelikiellot.