Kolumni: Sisäänajo käynnissä

Suomen jalkapallomaajoukkue, kotoisammin Huuhkajat, sai päätökseen taas yhdet kiville menneet arvokisakarsinnat. Karilla oltiin jo karsintojen puolivälissä, ja ainoa, mistä sen kuuluisan kunnian lisäksi pelattiin, oli seuraavien kisojen arvontakorin taso.

Venäjän MM-kisat jäivät siis unelmaksi. Jotain hyvääkin on Huuhkajien otteissa ja päävalmentaja Markku Kanervan peluuttamisessa ollut.

Arvokisapaikan kadottua, antoi päävalmentaja vastuuta nuorille pelaajille. Maaottelut ovat kasvattavia pelejä, joista peliminuuttien lisäksi saa arvokasta kokemusta vastuusta ja paineensietokyvystä.

Vaihtopenkiltä Kroatiaa vastaan kymmeneksi minuutiksi kentälle päässyt Pyry Soiri iski maajoukkuedebyytissään tasoitusmaalin. Se oli hieno sisääntulo maajoukkuerinkiin.

Vepsun poikia. Vaasalaiset muistavat Soirin hyvin, sillä pitkänhuiskea hujoppi pelasi Palloseurassa kaudet 2015–16. Soiri oli pelaaja, joka pystyi henkilökohtaisella osaamisellaan viimeistelemään monta maalia.

Vepsussa tehdyt 14 maalia auttoivat varmasti siirrossa Valko-Venäjän pääsarjaan. Se on meille hieman tuntematon liiga, mutta Soirin joukkue Shahtjor Soligorsk on yllättäen sarjakärkenä.

Islannin kansallissankari. Suomalaisen äidin ja namibialaisen isän poika, koko nimeltään Pyry Hidiko Soiri on varsinainen maailmankansalainen.

Uusin titteli tuli Islannista, jossa perustettiin kyseisen tasoitusmaalin jälkeen Pyry Soiri Fanclub -niminen ryhmä. Ensimmäisen yön jälkeen ryhmässä oli jo toista tuhatta jäsentä.

Veikkaan, että Pyryn vieraillessa Islannissa selkääntaputtajia riittää.

Koirankopissa? Joukkueurheilussa kuulee usein puhuttavan valmentajan koirankopista. Varsinkin jääkiekossa pelaajia tungetaan sinne herkästi.

Vaasan Sportin oma kasvatti ja NHL-varattu Robin Salo on viimeiset pelit kävellyt siviilit päällä hallilla.

Päävalmentaja Tomek Valtonen ei suoraan koppikomennusta ole myöntänyt. Sanoi vain, että heillä on kahdeksan puolustajaa ja Salo saa jossakin kohtaa peliaikaa.

Jääkiekko on tulosurheilua ja nimekkäämätkin pelimiehet, kuin Salo ovat löytäneet itsensä koirankopista.

Joukkueurheilussa valta kuitenkin on päävalmentajalla. Hän sanoo aina viimeisen sanan ja määrittelee pelaajien roolit sekä vastuun.