Kolumni: Naisetko pelastajina?

Kisat Etelä-Koreassa päättyvät ensi sunnuntaina, joten urheilua seuraavat fanaatikot saavat ainakin hetkeksi hengähtää, kunnes uudet haasteet taas kutsuvat.

Kisojen puolivälissä viime sunnuntaina Suomella oli plakkarissa kolme pronssimitalia, jotka kaikki olivat naisten saavuttamia. Ikaalisista lähtöisin olevalle Krista Pärmäkoskelle oli ripustettu kaulaan jo kaksi, ja Kuusamoa kotipaikkanaan pitävälle Enni Rukajärvelle yksi.

Miesten mahdollisesti saavuttamat mitalit saavat vielä odottaa. Tietysti niitä jaetaan roppakaupalla, mikäli miesten jääkiekkomaajoukkue pystyy saavuttamaan tavoitteensa, mutta mitalitilastossa ne lasketaan vain yhdeksi.

Toki naisten jääkiekkojoukkueellakin on mahdollisuus kasvattaa naisenergiaa, joten miehet jäävät myös siinä tapauksessa naisten jalkoihin.

Naiset ovatkin Suomen olympiamenestyksen tukipilareita. Ainakin tältä kisojen puolivälissä tuntuu.

Määrätietoisia urheilijoita. Pärmäkosken menestys kisoissa ei ole ollut Tuulettajalle yllätys.

Pärmäkoski on määrätietoinen ja päämääräänsä tiukasti pyrkivä urheilija. Seisominen palkintokorokkeen samalla tasolla idolinsa Marit Björgenin kanssa oli sykähdyttävä näky.

Yhtä määrätietoinen urheilija on myös Enni Rukajärvi, joka on urallaan ehtinyt saavuttaa jo yhden olympialaisten hopeamitalin.

Huikeita temppuja uskalsi Rukajärvi tehdä kovassa tuulessakin. Tosin itsesuojeluvaisto oli vähällä keskeyttää kisat jo ensimmäisen kaatuneen hypyn jälkeen.

Tuulettaja kirjaakin molempien suomalaisurheilijoiden suoritukset topeiksi, mutta vastaavasti ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen suoritukset flopeiksi.

Joensuulaisen paras sijoitus neljässä yksikkölajissa oli kymmenes. Tuulettaja odotti Mäkäräiseltä huomattavasti parempaa menestystä.

Eritoten ihmetystä herättää hyvän hiihtokunnon hiipuminen, eikä ampumatarkkuudessakaan ole ylpeilyn aihetta.

Onko nyt todellakin niin, että Ristijärveltä lähtöisin olevan urheilijan pää ei kestä olympiakisoissa?

Menestystä on tullut roppakaupalla maailmancupeissa, mutta menestymistä arvokkaissa olympiakisoissa ei Mäkäräiselle ole suotu.

Tuulettaja kuitenkin uskoo, että Mäkäräinen jatkaa uraansa myös ensi vuonna, sillä keskinkertainenkin menestyminen maailmancupeissa tuo siinä määrin mammonaa, ettei urheilija-apurahoja tarvita.

Ampumahiihto on Euroopassa huomattavasti seuratumpi urheilulaji kuin esimerkiksi maastohiihto. Näin palkkioliksatkin ovat aivan toista luokkaa.

Kisoissa onnistuneiksi suomalaissuorituksiksi Tuulettaja laskee myös sprintissä Ristomatti Hakolan kuudennen sijan, samoin kuin yhdistetyssä Eero Hirvosen ja Ilkka Herolan hyvät pistesijoitukset.

Neljännet sijat sekä miesten että naisten viesteissä ovat tyydyttäviä. Valitettavasti Hakola sairastui juuri ennen viestikisoja, eikä voinut hiihtää avausosuutta.

Tänään ovat kuitenkin ohjelmassa pariviestit, joten toivottavasti Hakola tervehtyy, sillä juuri tässä lajissa Tuulettaja odottaa Suomen miehiltä mitalia.

Sitä vastoin itsevarman vaasalaisen Andreas Romarin suoritukset vauhtilajeissa ja alppiyhdistetyssä olivat täydellisiä floppeja. Mies pysyi sentään baanalla, kuten Tuulettaja jo aikaisemmin ehti toivoa.

Myös toinen vaasalainen, Samu Torsti, pysyi suurpujottelussa radalla, ja sijoitus oli tavanomainen, eli 17:s.

Kolmannen vaasalaisurheilijan eli Oskar Osalan osa jääkiekkomaajoukkueessa oli ainakin kolmessa ensimmäisessä ottelussa 13:s hyökkääjä.

Saavuttaako Suomi kisoissa Olympiakomitean asettaman tavoitteen, eli seitsemän mitalia? Se selviää viimeistään ensi sunnuntaina.

Olympiakomitean valmennuspäällikön Mika Kojonkosken paikka on kuitenkin laitettu jo avoimeen hakuun.