Kolumni: Mitalitili avattuna

Pyeongchangin talviolympialaiset alkoivat suomalaisittain hienosti. Krista Pärmäkoski toteutti unelmansa henkilökohtaisen olympiamitalin voittamisesta jo ensimmäisessä kilpailussaan, naisten yhdistelmäkisassa.

Pronssimitali oli voitettu mitali, sillä edellä olivat Ruotsin Charlotte Kalla ja Norjan Marit Björgen.

Mitali ei varmastikaan ole Pärmäkosken viimeinen, sillä ykkösnaisemme aikomuksena on urakoida olympialaisissa kaikki kuusi kisamatkaa.

Maanantaina jatkettiin pronssikannassa. Enni Rukajärvi nousi slopestylessä ensimmäisen kierroksen kymmeneltä sijalta vielä kolmanneksi.

Mitalit hinnoiteltu. Kunnian lisäksi jokainen mitali tuo myös mammonaa. Suomen olympiakomitea antaa Pyeongchangissa kultamitalista 50 000 euroa, hopeasta saa 30 000 ja pronssi toi Pärmäkoskelle 20 000.

Mitalisaldomme on nyt kaksi pronssia. Enemmänkin voisi olla, sillä naisampujahiihtäjiltämme odotettiin enemmän. Kaisa Mäkäräisen 25. ja Mari Laukkasen 64. sija menivät osastolle isot pettymyksen.

Kisoja on vielä jäljellä ja pettymykset voivat vaihtua iloksi nopeastikin. Kaisalle toivoisi onnistumista olympialaisissa. Hiihtovauhti riittää, mutta ohilaukauksiin ei huipputasolla ole varaa.

Hyviä urheilijoita on pilvin pimein, mutta parhaat heistä onnistuvat silloin kun on sen aika.

Kaikki peliin. Tammikuussa Vuoden urheilijaksi 2017 valittu Iivo Niskanen floppasi avauskisassaan.

Yhdistelmäkisan avauspuoliskolla Niskanen toimi vetojuhtana. Porukka kuitenkin peesaili aina suksienvaihtoon saakka. Kun lähdettiin toiselle puoliskolle, oli Niskanen auttamattomasti maitohapoilla.

Pokeritermein all in, ei tällä kertaa riittänyt. Iivo on kuitenkin urheilija, joka osaa voittaa. Parempaa on tulossa, josko hiihtäjien kuninkuusmatkalla, viidelläkympillä, kyseinen taktiikka toimii.

Ruunauksesta potkua? Iivo Niskanen on hakenut erilaistakin jännitystä elämäänsä.

Viime vuonna Niskanen osti kolmasosan huippuhevosesta nimeltä Victory Bonsai. Yli 210 000 euroa voittorahoja juossut ori on kuitenkin viime kilpailuissaan alisuorittanut pahasti.

Huippuhiihtäjämme sai Etelä-Koreaan tekstiviestin, että ori vaihtaa valmentajaa ja samalla se ruunataan. Iivo lähetti omistajaporukalle tekstarin.

Näis se kuului: ”Hiihto tulee selkärangasta. Pirun kova tuuli, mutta yritän vähän kokeilla perinteisen osuudella miten mies kestää vauhdinpitoa, vai onko ruunaus täälläkin edessä”.

Tuuria molemmille. Iivolle ja Victory Bonsaille!