Kolumni: Kaksi kuukautta olympialaisiin

Pyeongchang. Siis mikä, ja missä?

Seuraavat talviolympialaiset järjestetään Etelä-Korean Pyeongchangissa. Kisojen avajaiset pidetään. 9 helmikuuta. Talvikisat ovat ensimmäiset Korean niemimaalla.

Kesäolympialaiset järjestettiin Soulissa 1988. Sieltä suomalaiset muistavat ainakin Tapio Korjuksen kultamitaliheiton keihäässä tuloksella 84,28. Viimeisen kierroksen kiskaisu riitti 16 sentin voittoon ennen Jan Zeleznyä.

Olympiarauha kateissa. Boikotit ynnämuut pannat ja protestit ovat varjostaneet olympialaisia koko sen olemassaolon ajan.

Nyt poliittisesti kohistaan Korean niemimaan tilanteesta ydinkokeineen, sekä urheilullisella puolella Venäjän sulkemisesta koko kisoista.

Kansainvälisen olympiakomitea tiedotti viime viikolla sulkevansa Venäjän talviolympialaisista.

Hurja ja historiallinen päätös. Koskaan ennen ei mitään suurmaata ole jätetty maailman tärkeimmän ja seuratuimman urheilutapahtuman ulkopuolelle.

Päätös juontaa vuoden 2017 raporttiin, jonka mukaan tuhatkunta kesä- ja talviolympialaisissa sekä paralympialaisissa kisannutta venäläisurheilijaa olisi käyttänyt dopingia.

Kyseisen komission tekemän raportin mukaan Venäjän dopingohjelma on valtiojohtoista.

Maailman antidopingtoimisto Wada ja esimerkiksi kansallisten antidopingjärjestöjen ryhmittymä NADO ovat jo vuosia vaatineet Venäjän sulkemista kansainvälisestä urheilusta.

Nyt ei Venäjän lippu liehu, eikä ”suuri ja mahtavaa” raikaa mitalijuhlissa.

Takaportti auki. Ilman venäläisiä ei olympiakisoja kuitenkaan järjestetä.

Puhtaiksi todetut urheilijat tai joukkueet voivat osallistua kisoihin nk. olympialipun alla. Eli ilman kansalaisuutta ja voiton kunniaksi kuullaan pelkästään olympiahymni.

Vastaboikottejakin on naapurimaastamme väläytelty. Eniten kisoissa julkisuutta saava laji jääkiekko kokee imagotappion, jos esimerkiksi jääkiekkotähti Ilja Kovaltshukia kumppaneineen ei nähdä olympia-areenoilla ollenkaan.

Boikottejakin on kahdenlaisia. Ei osallistuta, tai sitten osallistutaan, voitetaan ja protestoidaan.

Meksikossa 1968 mustien oikeuksia ajanut amerikkalaisjärjestö Mustat pantterit sai julkisuutta, kun 200 metrin juoksun mitalistit Tommie Smith ja John Carlos nostivat palkintopallilla nyrkkiin puristetun kätensä ylös.

Ajatelkaapa, jos Venäjän kiekkoilijat voittavat olympiakultaa, onko loppuhymnin soidessa 24 pelaajan ja joukkueenjohdon suut jäällä kiinni?

Ei varmastikaan. Ilman kaksipäistä kotkapaitaa Rossia-logolla kiekkoilevat pelaajat tuntevat arvonsa ja laulavat varmasti mitä haluavat.

Kisoja odotellessa.