Kolumni: Iivo ja Krista pelastivat isolta häpeältä

Olympialaiset saatiin viikonvaihteessa pakettiin. Suomalaismenestys mitalien valossa meni alakanttiin. Kiitos Iivo Niskasen kultamitalin ja Krista Pärmäkosken mitalien Suomen kisajoukkue säästyi pahemmalta katastrofilta. Lumilautailija Enni Rukajärvi ja naisten kiekkomaajoukkue ottivat pronssimitalit.

Mitalitaulukossa Suomi jäi sijalle 18. Kärjessä oli odotetusti mitalirohmuna Norja, joka sai 39 mitalia. Saksa (31) ja Kanada (29) olivat seuraavat menestysmaat. Nostetaan vielä esille Ruotsi, joka venyy aina arvokisoissa. Neljätoista mitalia, joista peräti seitsemän kultaista nostivat Ruotsin mitalitaulukon kuudennelle sijalle.

Kisat olivat aikamoista rämpimistä ja nyt viimeistään on tunnustettava tosiasia. Suomi ei kuulu maailman huippumaihin, niiden joukkoon, jotka tuottavat huippu-urheilijoita vuodesta toiseen.

Se juna on jo mennyt. Maastohiihto nojaa muutamaan huippuun, mutta mistä löytyvät uudet niskaset ja pärmäkosket?

Mäkihyppy oli aikanaan Suomen kivijalka. Mitaleja kauhottiin leveällä rintamalla. Nyt rämmitään pohjamudissa, ja ainut ilonaihe on, jos joku hyppääjistä selviää toiselle kierrokselle.

Suuri ja mahtava. Tulihan se sieltä. Olympic Athletes from Russia (OAR) eli olympiaurheilijat Venäjältä voittivat jääkiekon olympiakultaa. Kisayllättäjä Saksa, kaatui vasta jatkoajalla.

Arvattavissa oli, että olympialipun noustessa halliin kattoon ja olympiahymnin soidessa, venäläispelaajat lauloivat Venäjän kansallislaulun. Suuri ja mahtava tuli kiekkoilijoilta ihan sydämen pohjasta.

KOK:n sääntöjen vastainen toiminta tuo varmasti omat sanktionsa. Jääkiekkokulta oli OAR:n toinen olympiavoitto Etelä-Koreassa.

Lahjaksi hevonen. Viime vuoden ja varmaan kuluvankin vuoden urheilijaksi valittavaa Iivo Niskasta juhlitaan kuin kansallissankaria. Palkintoja satelee, kuten kuuluukin. Niskanen tienaa pelkästään erilaisina bonuksina vähintään 120 000–130 000 euroa.

Iivon kotikaupunki Kuopio sekä Vieremä, mistä hän on kotoisin, palkitsevat olympiavoittajan. Ensimmäiset juhlapippalot olivat jo tiistaina Vieremällä, kun hiihtäjän pitkäaikainen yhteistyökumppani Ponsse kutsui kuntalaiset mitalijuhliin.

Perinteisten tonttien lisäksi Iivo on saanut jo erikoisemmankin lahjan. Hevosharrastajalle tuskin mieluisampaa lahjaa onkaan kuin juoksijavarsa. Hiihtäjä omistaa osuudet myös Victory Bonsaista ja Cameron Evosta.

Ei tuo lahjahevonen aivan uusi idea ole. Saihan Mika Myllyläkin aikanaan hevosen lahjaksi.