Kolumni: Hiihto löi tenniksen

Urheilutoimittajat pitivät vuotuisen palkintogaalansa. Kategorioita ja palkittavia löytyi taas täysi lavallinen. Tärkein titteli, Vuoden Urheilija, meni tänäkin vuonna hiihtäjälle.

Hiihtäjät ja keihäänheittäjät ovat olleet aina urheilutoimittajien suosiossa, kun he ovat itse äänestämässä vuoden parhaita.

Kultamitalihiihtäjä Iivo Niskasen voitto oli tänä vuonna ylivoimainen, sillä hän sai 4 313 pistettä. Toiseksi tullut tennistähtemme Henri Kontinen keräsi 3 528 pistettä.

Kolmas oli NBA-uransa näyttävästi aloittanut koripalloilija Lauri Markkanen, joka keräsi 3 202 pinnaa. Korislähettiläämme palkittiin lisäksi vuoden nuorena urheilijana.

Paras nainen puolestaan oli neljänneksi sijoittunut hiihtäjä Krista Pärmäkoski.

Yksi kategoria unohtui? Urheilutoimittajat olivat tehneet kategorioita lähes jokaiselle, mutta yksi palkinto jäi tänä vuonna väliin. Vahinko vai ei, mutta Urheilugaalassa ei palkittu lainkaan vuoden urheilujournalistia.

Sport kyntää syvällä. Tällä kiekkokaudella täytyy vaasalaisena olla tyytyväinen, että liiga on suljettu sarja. Sportilla on jumbosija ja matkaa toiseksi viimeiseen jo seitsemän pinnaa. Ei hyvältä näytä. Olisiko päätykatsomossa uuden lakanan aika?

Päävalmentaja Tomek Valtonen pysyy, mutta pelaajakopissa on meneillään varsinaiset vaihtoviikot. Viimeisin lähtijä oli Riskan veljeksistä vanhempi, eli Filip. Uusi seura löytyi läheltä, Uumajasta.

Kokemusta ja sitä kuuluisaa pukukoppijohtajuutta on kadonnut Viitaluoman, Kankaanperän ja Riskan lähtöjen myötä. Ehkä tämä on myös Valtosen ja Jämsän tietoinen linja.

Riskan sopimus purettiin – kuten aina – yhteisymmärryksessä, näin ainakin urheilutoimenjohtaja Markus Jämsä seuran tiedotteessa uusinta siirtokeissiä kommentoi.

Riskalle löytyi korvaaja nopeasti. Uusi pelaaja on 27-vuotias keskushyökkääjä Tomi Tuomisto, joka edusti viime kaudella Helsingin IFK:ta.

Sopimus kattaa loppukauden ja sisältää option ensi kaudesta. Miehen pelikunto on kuitenkin täysi arvoitus, sillä Tuomisto ei ole pelannut tällä kaudella ainuttakaan peliä.

Mies liittyi kuitenkin joukkueen jo tiistaina Lappeenrannassa.

Vaasalaisia olympiakoneessa. Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki nimesi maanantaina Etelä-Korean talviolympialaisiin lähtevät kiekkoilijat. Ilahduttavaa, että Vaasan Sportin kasvatit, Miika Koivisto ja hyökkääjä Oskar Osala ovat mukana joukkueessa.

Vepsu aloitti voitolla. Miehistöään viime syksyn pettymysten jälkeen raakasti uudistanut Vaasan Palloseura aloitti harjoituspelinsä uumajalaisia vastaan. Vepsu voitti Morrisseyn ensimmäisen jakson maalilla 1–0. Petri Vuorisen valmentama raita peluutti koko miehistöään.

Mukana oli monta uutta pelaajaa, ja Vuorisen mukaan lisääkin on tulossa. Ilahduttavaa oli myös valmentajan lupaus vauhdikkaammasta pelistä, sillä ei kiitos, ei enää sitä oman pelipuoliskon syöttörallia!

Vepsu aloittaa liigakautensa lauantaina 7. huhtikuuta FC Interiä vastaan.