Kolumni: Art City vai Sport City?

Vaasa on urheilun saralla varsin positiivinen kaupunki. Vielä jokin aika sitten Vaasa oli Suomen ”virallinen divarikaupunki,” kun isojen palloilulajien joukkueet pelasivat kaikki sarjojensa 1. divisioonassa. Nyt asia on muuttunut.

Vaasa on yksi harvoista kaupungeista Suomessa, jossa pelataan kahden seuratuimman joukkueurheilulajin pääsarjaa. VPS ja Sport, Veikkausliigaa ja SM-liigaa. Samaan pystyvät vain Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio ja Lahti.

Lisäksi vaasalainen Royals vetää tuhannen katsojan yleisöjä Suomessa marginaalisesti seuratussa amerikkalaisessa jalkapallossa. Näiden lisäksi myös naisten jääkiekko nousee ensi kaudeksi ylimmälle sarjatasolle.

Myös futsalissa pelataan Vaasassa liigaotteluita, ja monta muutakin pienempää lajia on isossa osassa menestystä tarkasteltaessa Suomen mittakaavassa.

Lentopallo, koripallo ja pesäpallo ovat isoista lajeista vähän paitsiossa, mutta salibandyssa SB Vaasa on vakiinnuttanut paikkansa divarin kärkijoukkueena. Mikä tahansa edellä mainituista voisi hyvinkin komistaa vaasalaista pääsarjatarjontaa.

Elämysmatkailua. Elisa Stadion on negatiivisesta kritiikistä huolimatta saanut jo palkinnon, sillä nuorten jalkapallon EM-turnaus Vaasassa ja Seinäjoella ensi kesänä. Vaikka finaali pelataan Seinäjoella, Vaasa sai molemmat avauspäivän ottelut, kaksi kolmesta Suomen ottelusta sekä molemmat välieräottelut.

Lisäksi Tuulettajan tietojen mukaan kaikki joukkueet ja organisaatioiden jäsenet asuvat turnauksen ajan Vaasassa. Joten kas kummaa, yht´äkkiä Stadion onkin jo lähes maksanut itsensä takaisin kaupunkiin tulevien vieraiden kukkarosta.

”If you build it, they will come” -sanonta päti Las Vegasiin, ja osittain se pitää paikkaansa myös urheilupaikkojen kohdalla.

Peruskorjauksen myötä jäähallin monikäyttöisyys varmasti lisää tapahtumatarjontaan, kuten Elisa-stadionin kohdalla on jo tapahtunut.

Markkinointi kuntoon. Vaasaa on markkinoitu Art City -tittelillä. Kaupunki käyttää Suomessa eniten rahaa kulttuuriin asukasta kohden.

Ehkä kaupungin kannattaisi suunnata mainontaa myös urheilun pariin, sillä urheilun tarjoama elämysmatkailu tuo rahaa kaupunkiin tavalla jos toisella. Voi kysyä, että pitäisikö Vaasan korkeatasoista ja ainutlaatuista urheilutarjontaa nostaa enemmän näkyville?

Tässä ehdotuksia: Yhteisiä sporttipasseja kaikkien lajien katsomoihin, yhteiset värit kaupungin joukkueille Barcelonan tapaan. Mietintämyssy päähän!