Kolumni: Shakkia nurmikentillä

Vaahteraliigassa amerikkalaista jalkapalloa pelaava Wasa Royals sen vihdoinkin teki.

Oman kaupunkimme palloilujoukkue pelaa muutaman kymmenen vuoden tauon jälkeen Suomen mestaruudesta.

Viimeksi moinen ihme on koettu yli kaksikymmentä vuotta takaperin. Silloin elettiin naisten lentopallossa Vaasan Vasama kultavuosia.

Nurmikenttien shakiksi tituleerattu amerikkalainen futis on shakkiakin monimuotoisempi peli. Vaasassa Royals, tuttavallisemmin Kuninkaalliset, on onnistunut päätöksenteossaan, niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Vuonna 2013 se voitti Rautamaljan, seuraavaksi Spagettimaljan ja nyt on haarukassa jo Vaahteramalja.

Voi jo onnitella. Onnittelut Seppo Evwarayelle ja kumppaneille ovat jo tässä kohdassa paikallaan. Tahti on ollut huimaa, vaikka aina ei olla otettu tietoista askelta eteenpäin.

Määrätietoista tekemistä on silti ohjattu kuin valtamerilaivaa. Fokus on ollut koko ajan kirkas.

Viiden vuoden mittainen matka 2. divisioonasta Vaahteraliigan finaaliin ja mestaruuteen on viimeistä askelta vailla valmis.

Loppuottelu, eli Vaahteramalja XXXVIII pelataan Helsingissä 9. syyskuuta. Finaalissa kohdataan helsinkiläinen Roosters, joka lähtee otteluun suosikkina.

Vepsulla tökkii. Perinteisessä jalkapallossa Vaasan Palloseuran peli on tökkinyt loistavasti sujuneiden europelin jälkeen.

Viikonloppukaan ei tuonut muutosta. Nyt kärsittiin Maarianhaminassa maalin tappio, ja voitottomat pelit ovat jo seitsemässä.

Tasaisessa sarjassa Palloseura on pudonnut toiselta sijalta kuudenneksi. Mitali on karannut neljän pinnan päähän.

Sarjaa on pelaamatta yhdeksän peliä. Jaossa on vielä 27 pinnaa. Maaottelutauko tulee sopivaan rakoon, ja ryhtiliike voisi alkaa heti seuraavassa kotipelissä HJK:ta vastaan.

Pikkuhuuhkajilla esiturnaus. Maaotteluita on tarjolla meilläkin.

Euroopan jalkapalloliitto (UEFA) järjestää alle 19-vuotiaiden poikien (1.1.1999) EM-lopputurnauksen Vaasassa ja Seinäjoella ensi vuoden heinäkuussa.

EM-lopputurnauksessa pelaa kahdeksan joukkuetta. Karsinnat alkavat kuluvan syksyn aikana 52 maan kesken. Suomi osallistuu turnaukseen joka tapauksessa – isäntämaana.

Nyt pelataan esiturnaus Suomen, Belgian, Hollannin ja Portugalin kesken. Suomi pelaa keskiviikkona ja perjantaina Seinäjoella Portugalia ja Belgiaa vastaa. Vaasassa nuoret Huuhkajat kohtaavat Hollannin.

Maanantaina siis Elisa-stadionille.