Kolumni: Pohja saavutettu

Lontoossa elokuussa alkanut Suomen yleisurheilun mahalasku jatkui viime viikonvaihteessa Tukholmassa käydyssä maaottelussa.

Ruotsin naiset olivat mykistävän ylivoimaisia ja Suomen miehetkin joutuivat tunnustamaan svenskit paremmakseen. Suomalaisen yleisurheilu pohja on nyt saavutettu.

Pienenä lohtuna on kuitenkin se, että Suomen tytöt ja pojat pystyivät näyttämään naapurille närhen värkit. Nuorissa on tulevaisuus, joten ei vaivuta synkkyyteen.

Jotakin on kuitenkin pikaisesti tehtävä. Urheiluliitolta ja Olympiakomitealta odotetaankin toimenpiteitä. Kojonkosken asemakin komitean huippuvalmennuksen johtajana horjuu.

Tappion karvasta kalkkia Tukholmassa oli maistelemassa vähälukuisen yleisön joukossa ainakin viisi vaasalaisurheilijaa, joista neljä on VIS:n väreissä ja yksi Vasamaa edustava. Ei mahtanut tappio hyvältä tuntua?

Taantumaa. Lentopallon Euroopan mestaruus ratkesi sunnuntaina Puolassa. Suomi voitti kisoissa ainoastaan yhden ottelun ja senkin vaivoin 3–2 Viroa vastaan.

Lentopallomaajoukkueella ei mene hyvin. Takavuosien menestyksestä peräänkuuluttaa maajoukkueen entinen päävalmentaja ja nykyisin Ylen asiantuntijana toimiva Timo Hoivala.

Onko niin, että meiltä ei todellakaan löydy takavuosien tasoisia pelaajia. Tuulettaja olisi kaivannut kentälle vammalalaista passarilegendaa Mikko Eskoa ja alahärmäläislähtöistä, nykyisin Vammalaa edustavaa Olli Kunnaria.

Suomi on rankattu Euroopassa kahdenneksitoista, mutta vaikka joukkueitten määrää lisätään vuoden 2019 EM-kisoihin kahdeksalla, niin siitä huolimatta Suomi joutuu karsimaan seuraaviin kisoihin.

Tykytystä. Suomen koripallomaajoukkueella on parhaillaan edessään tiukat paikat. Joukkue taistelee Helsingissä pääsystä Turkissa jatkuviin EM-ratkaisupeleihin.

Neljästä eri maissa pelattavista kuuden joukkueen lohkosta jatkoon pääsee kunkin lohkon neljä parasta. Suomi on aloittanut yli odotusten ja sillä on onnistuessaan kaikki mahdollisuudet päästä Turkkiin.

Susijengi on nostanut katsojien pulssit huippuunsa joka ottelussa. Huh, huh.

Vihdoinkin. Suomen jalkapallomaajoukkueellakin pyyhkii ainakin hetkellisesti hyvin. Joukkue otti viime yllätysvoiton Islannista ja katkaisi näin lähes kaksi vuotta kestäneen voitottoman putken.

Eihän tuo Huuhkajien peliesitys kovin vakuuttavalta näyttänyt, mutta maalit ratkaisevat voittajan. Toivotaan, että maajoukkueen voittoputki saa jatkoa, sillä vain voittajat muistetaan.