Kolumni: Mahalasku Lontoossa

Yleisurheilun MM-kisat huipentuivat suomalaisittain mahalaskuun.

Tuulettaja uskoi ainakin Simo Lipsasen yltävän loppukilpailuun ja Tero Pitkämäen täydellisesti onnistuessaan jopa mitaleille. Täytyy tunnustaa, että epäonnistuin aatoksissani.

Pahiten petti Lipsanen, mutta odotin Pitkämäeltä enemmän. Hänenkään rahkeensa eivät riittäneet kilpailussa saksalaisia ja Tsekin kaksikkoa vastaan.

Se oli vain normaalisuoritus ilmajokiselta, vaikka kuinka Niina ja pojat kannustivatkin isää Niinan vanhempien kodissa Järvenpäässä. Johannes Vetter näytti, että täältä tulee nuoriso ja konkarit väistykööt.

Suomi huonoin. Suomi oli kisoissa huonoin Pohjoismaa. Surullista, mutta totta.

Nyt pitäisi Urheiluliiton päättäjien ottaa lusikka kauniiseen käteen ja perusteellisesti pohtia, että missä valmennuskuvioita muokatessa on menty vikaan, tai tehty väärin.

Näin ei yksinkertaisesti voi jatkua.

Toivottavasti mukavasti kesän arvokilpailussa menestyneet nuoret urheilijat tuovat ainakin jonkin verran valoa Suomen synkkyyteen ja voivat nostaa suomalaisen senioriurheilunkin takaisin parrasvaloihin.

MM-yleisön moka. Englannissa yleisurheilulla on vankat perinteet. Siitä parhaana osoituksena olivat päivästä toiseen täyttyneet katsomot ja kannustus oli sen mukainen.

Särön englantilaisyleisö, ainakin Tuulettajan mieleen, aiheutti buuatessaan Justin Gatlinin sadan metrin voittoa. Jos en olisi nähnyt juoksua livenä kuvaruudusta, niin yleisön reagoinnin perusteella kisan olisin luullut Usain Boltia voittajaksi.

Totuus on kuitenkin se, että menneisyydestään huolimatta, tämän hetken maailman nopein mies on yhdysvaltalainen Gatlin. Ala-arvoinen suoritus siis brittiyleisöltä.

Vimpeli taas. Superpesiksen jatkosarjoissa on vielä yksi ottelu pelaamatta ja edessä ovat paras viidestä järjestelmällä pelattavat pudotuspelit.

Pohjalaisjoukkueista mestaruudesta taistelevat vielä Vimpeli, Seinäjoki ja Koskenkorva. Alajärven kohtalo alajatkosarjassa on tukala.

Ilahduttavinta ainakin vaalalaisten näkökulmasta on, että Vaasan Mailan kasvatit J-P Vainionpää ja Jere Dahlström ovat menestyneet omissa joukkueissaan hyvin.

Seinäjokea edustava Vainionpää johtaa lyöjätilastoa ja on kärkilyöntitilastossakin toisena. Koskenkorvan Dahlström puolestaan on lyöjätilastossa kahdeksantena. Lyöjäkuningas kruunataan ennen pudotuspelien alkua.

Kansallispelin mestarin nimi on selvillä syyskuun puolivälin aikoihin. Toivottavasti säät pysyvät suosiollisina ja mahdollistavat tasapuoliset olosuhteet.

Tuulettaja veikkaa, että mestaruus on Joensuun, Vimpelin, Kouvolan ja Sotkamon välinen taisto ja, että Vimpeli on se toinen finaalijoukkue.