Kolumni: Maailman nopein mies

Yleisurheilun pikamatkoja, satasta ja kahtasataa vuosikausia hallinneen Usain Boltin satu ei saanut sellaista loppukirjoitusta kuin suuri yleisö toivoi.

Jamaikalaisen pikakiiturin viimeiseksi arvokilpailuksi oli merkattu käynnissä olevien Lontoon MM-kisojen sata metriä. Bolt hävisi kilpailun jo lähtötelineisiin. Reaktionopeus oli porukan huonoin. Maalissa edellä ovat yhdysvaltalaiset Justin Gatlin ja Chritian Coleman.

Wembleyn tunnelma välittyi kotisohvallekin. Kahdesti urallaan dopingista kärynnyt ja neljä vuotta pannassa ollut Gatlin on kyykyssä, ja nielee kyyneleitä. Hän on juuri kukistanut jättiläisen nimeltä Bolt.

Maailman nopein mies ei kuitenkaan lähde kunniakierrokselle, sillä yleisö on noussut seisomaan ja buuaa voittajalle. Tunnelma on aivan käsittämätön.

Näistä ei tullut kultajuhlat, vaan Usain Boltin jäähyväiskisa.

31-vuotiaana uransa päättänyt Boltin ennätykset pikamatkoilla tuntuvat lyömättömiltä. Satanen 9,58 ja kaksi sataa 19,19. Eihän noita voida rikkoa. Korkeintaan Bolt itse, paitsi ikä tulee armotta vastaan. Vai olisiko vielä aikaa pikaiselle comebackille?

Lontoosta ei tämän enempää. Suomalaisten kisamenestys on tähän asti ollut yhtä selittämistä. Odotellaan Tero Pitkämäen keihäskaaria.

Eurokrapula vaivaa? Vaasan Palloseura jatkaa Veikkausliigassa kakkossijalla. Kärjessä oleva HJK on jo kymmenen pinnan karkumatkalla.

Loistavasti menneiden europelin jälkeen olisi Vepsun lennon uskonut jatkuvan voitokkaana. Takana on jo yhdentoista ottelun tappioton kausi. Ikävä kyllä joukossa on muutama tasapeli.

Kotona olisi pitänyt voittaa ainakin JJK ja PS Kemi. Nuo neljä menetettyä pinnaa voivat olla syksyllä ratkaisevia. Kaikki on kuitenkin omissa käsissä, sillä pelaamatta on vielä kolmetoista kierrosta.

Pitsissä hopeaa. Jääkiekkoilijoiden lakisääteinen kesäloma päättyi heinäkuun lopussa. Joukkuettaan viime kaudesta nuorentanut Vaasan Sport aloitti oman kautensa Rauman perinteikkäässä Pitsi-turnauksessa.

Kotkapaidat voittivat oman alkulohkonsa, välierissä kaatui Ässät, mutta finaalissa TPS oli parempi. Nähdyn ja kuullun perusteella joukkueelta on lupa odottaa hyvää kautta. Ulkomaiset vahvistuksetkin tuntuvat vahvistuksilta.

Liigan avauspeliin on aikaa kuukausi. Ensimmäinen kotiottelu on lauantaina 9. syyskuuta, jolloin Kuparisaareen avausvastustajaksi luistelee Pelicans.