Kolumni: Kuka leikkaa sukan?

Koripallon EM-kisat alkavat neljässä isäntämaassa reilun viikon kuluttua. Suomi on mukana yhtenä isäntämaana, vaikka jo pelillisesti Suomi kuuluu selkeästi Euroopan 24. maan kärkikastiin. Mukana oltaisiin siis ilman isäntämaapaikkaakin.

Suomi pelaa oman lohkon ottelunsa Helsingissä. Muut isäntämaat ovat Turkki, Romania ja Israel. Otteluita tahkotaan todella kovassa tahdissa, ja Euroopan mestari on selvillä 17. syyskuuta.

Euroopan kärkimaita silmäillen voitaneen odottaa Espanjan, Liettuan tai Ranskan menestystä, mutta ei voi laskea pois yhtäkään entistä Jugoslavian maata, tai vaikkapa Italiaa.

Koripallo on maailmanlaajuisesti iso laji, ja on nyt Lauri Markkasen NBA-varauksen myötä saanut ansaitusti paljon palstamillimetrejä myös suomalaisissa lehdissä.

Kotona vaikeaa. Vepsulla menee vieläkin hieman alakanttiin. Mikä on syynä siihen, ettei peli luista?

Etenkin Elisa-stadionilla Vepsulla on todella isoja ongelmia. 12:sta kotikentällä pelatusta ottelusta Vepsu on voittanut vain kolme.

Vain sarjajumbo JJK:lla on kotikentältä vähemmän voittoja. Vieraista ”Raita” on hakenut voittoja peräti viisi.

Miksi joukkue pelaa niin paljon paremmin vieraskentällä? Pelataanko kotona liikaa yleisölle? Onko vieraskentillä vähemmän painetta?

Kuka tietää, mutta kauden lopussa varmasti kotiotteluiden heikkoa saldoa voidaan miettiä moneltakin kantilta. Yksi paikka, missä tämä tulossaldo näkyy nopeasti, on lipputuloissa.

Palloilukultaa? Lauantaina pelataan Kaarlen Kentällä historiallinen ottelu. Vaasalainen Royals pelaa amerikkalaisen jalkapallon välieräottelussa ja hakee paikkaa liigan finaaliotteluun.

Viime vuonna vastaava ottelu pelattiin Seinäjoella, ja tuolloin niukka tappio lopetti Royalsin kauden.

Nyt halutaan edetä askel pidemmälle, ja viedä vaasalainen palloilujoukkue taistelemaan kultamitalista.

Mitalit palloilulajeista ovat harvinaisia Vaasassa, joten lauantaina monien penkkiurheilijoiden matka vie Kaarlen kentälle.

Kerralla kunnollinen. Jäähallin remontista on taas puhuttu. Tuulettajaa kieltämättä kyllästyttää se, että Vaasassa ei osata tehdä mitään kerralla kuntoon ja kunnolla.

Viime remontissa säästettiin muutama miljoona, ja halli jäi edelleen alimittaiseksi. Jos olisi tehty pienellä rahalla isompi, nyt ei tarvitsisi remontista edes puhua. Eikä tarvitsisi puhua vielä pariinkymmeneen vuoteen.

Jos ja kun remontti tehdään, tehkää se mielellään nyt kunnolla, että samassa hallissa saadaan pelata ja järjestää tapahtumia vielä 2050-luvulla.