Muut

Voiko taiteen tehokkuutta mitata?

  • Vaasa

Kuinka moni valitsisi leipätyökseen taiteen, jos luotaisiin käytännön mittari sille, kuinka tuottoisaa oma työ on?

Vaasan ylioppilasteatteri Rampin näytelmät ovat tunnettuja omintakeisesta tarinankerronnasta, eikä kesäteatterin Käytännön aikamatkustusta taiteilijoille -kesärevyy tee tässä poikkeusta.

Aino Hyyryläisen 11. ohjaus Rampille sijoittuu vuoden 2035 Vaasaan. Jokaisen tulee valita ala, ja jokaisella alalla on kiintiö. Päähenkilöt Coda (Noora Seppälä) ja Epigon (Rasmus Arikka) ovat muusikoita, joiden kappaleita ei ladata tarpeeksi. Pudokkaaksi joutuminen tarkoittaa erotusta yhteiskunnasta. Päähenkilöt saavat tarpeekseen ja lähtevät aikamatkalle menneisyyteen.

– Käytännön aikamatkustusta taiteilijoille on kärjistys tehokkuusajattelusta. Näytelmässä on paljon huumoria, musiikkia ja nostalgiaa. Mukana on livebändi, ja musiikkia kuullaan eri vuosikymmeniltä, Hyyryläinen kertoo.

Hyvä vastanäyttelijä saa parhaat puolet esiin. Osalla näyttelijöistä on vuosien kokemus taustalla, mutta mukaan on mahtunut myös ensikertalaisia. Yksi heistä on 15-vuotias Kalle Reini, jota konkarit kehuvat vuolaasti. Reinillä on tanssijatausta, ja näyttelijäkollegat myhäilevät saaneensa ammattitaitoista tanssiopetusta kulisseissa.

– Kaikki näyttelijät ovat taitavia laulajia ja tanssijoita. Noora (Seppälä) tekee ensiluokkaista työtä Codana, Rasmus Arikka kehuu.

– On helppoa tehdä hyvää työtä, kun on hyvä vastanäyttelijä, Seppälä vastaa kehuun.

Parhaimmillaan yhdellä näyttelijällä on viisi roolia, mikä vaatii nopeaa toimintaa: ajoitus on tärkeä. Työryhmän kesken vallitsee selvästi hyvä henki, ja käsikirjoitus on syntynyt yhteistyönä.

Sopii kaikenikäisille. Ramppi on tehnyt useita lastennäytelmiä, mutta tänä kesänä näytelmä on aihepiiriltään hieman vakavampi. Esitys sopii kuitenkin kaikenikäisille, ja tarkoituksena onkin tarjota jokaiselle jotakin ajateltavaa.

– Aihe on totisempi, mutta lapset voivat silti nauttia näytelmästä siinä missä aikuisetkin, koska huumori voi aueta eri tavoin. Vaikka ei piittaisi teatterista, kannattaa tulla paikalle musiikin takia. Näytelmässä kuullaan muun muassa klassikot Hopeinen kuu, Dancing Queen ja I Kissed a Girl, Hyyryläinen kertoo.

Käytännön aikamatkustusta taiteilijoille -näytelmän kantaesitys on 1.7. Hotelli Rantasipin takaterassilla kello 18. Näytelmää esitetään 12. elokuuta asti.

Essi Leppämäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka