Muut

Vapaapalokunta toi arvonimen

  • Vaasa

Kännykkä pirahti kerran. Jukka Vähälummukka oli lokakuussa lastensa kanssa kotona Mustasaaren Koivulahdessa ja katsoi kännykkää. Facebookissa ammattivalokuvaajia edustava aktiivi oli merkinnyt hänet julkaisuun. Vähälummukka sähköistyi.

Hän oli lähettänyt 12 kuvaa sepänkyläläisistä vapaapalokuntalaisista European Photographer -arvonimen hakuun jo kuukausi sitten ja odotti tuloksia.

– Menin katsomaan koneelta ja aloin huutaa, että jes, nyt tuli! Kuusivuotias poika tuli katsomaan, että isi, mikä nyt on.

– Sanoin, että isi sai arvonimen. Poika sanoi, että kun on noin iloinen asia, kyllä sitä saa juhliakin.

Vähälummukka sai kansallisten eurooppalaisten ammattivalokuvaajajärjestöjen liiton (FEP) European Photographer -arvonimen, joka on järjestön laatumerkki ammattivalokuvaajille.

– Vieläkin on hyvä olo. Tiedän, että tekeminen ja laatu ovat juuri sillä tasolla, ja niistä saa arvostusta.

Pihtejä, sahaa ja köyttä. Palkitut kuvat tulivat sepänkyläläisistä vapaapalokuntalaisista, jotka halusivat kuvia toiminnastaan. Vähälummukka lähti kuvaamaan heidän harjoituksiaan Botniahallille, missä he suihkuttivat vettä. Mukana oli kaksi paloautoa.

Sitten Vähälummukka otti vapaapalokuntalaisista kuvia studiollaan yksitellen. Kuvissa on mukana isoja pihtejä, moottorisahaa, köyttä, paloletkua ja kirvestä. Kuvien tumma tausta tuo dramaattisuutta.

– Jälkikäsittelyssä lisäsin savuefektiä. Kasvoilla on paljon valoa ja varjoa. Miehet toivat mukanaan nokikepin ja lisäsivät kasvoilleen vähän nokea.

Lisäksi hän otti kuvan, jossa palomies kantaa sylissään hameessa olevaa naista kameraa kohti. Vähälummukka pitää rakennetuista kuvista ja lisäsi kuvaan kuvankäsittelyllä liekkejä, helikopterin ja polttoainetynnyrin.

Haaveena kokopäiväkuvaus. Nyt 30-vuotias Vähälummukka alkoi kuvata 13-vuotiaana, kun sai digikameran.

Hän työskentelee osan viikosta it-tuessa ja tekee loppuajan varsinkin lapsikuvauksia ja yritysten henkilöstökuvauksia.

Vähälummukka haaveilee kuvaavansa joskus kokopäiväisesti. Vapaa-ajallaan hän kuvaa aiheita, joita töissä ei tule vastaan.

– Koivulahdessa hirvet käyvät välillä pihassa, niin saatan kuvata niitä. Siellä ei ole myöskään valosaastetta iltaisin, ja kirkas tähtitaivas näkyy hyvin.

Ennen tätä arvonimeä paras hetki valokuvaajana oli vuonna 2011 palkittu kuva verottajasta.

– Olin silloin metallitöissä, ja tuli uutinen, että lapsilisiä kiristetään. Näin kuvan heti valmiina päässäni.

Kuvassa verottajaa esittää noin kaksimetrinen mies, joka ottaa säästöpossua pikkutytöltä. Tytön takana sohvalla istuvat hänen vanhempansa.

Verottajakuva oli suuri onnistuminen, mutta hankalia tilanteita kuvaajalle ovat esimerkiksi hämärät hääpaikat kynttilöineen.

– Tilanne voi kestää kaksi sekuntia, mutta tarkennuksen säätäminen hämäräksi kestää neljä sekuntia. Valo ei vain riitä ilta-aikaan.

Vähälummukka aikoo tavoitella seuraavaksi Qualified European Photographer -titteliä. Heitä on Suomessa järjestön sivujen mukaan vain 11.

Vähälummukalla on neljä vuotta aikaa tavoitteensa toteuttamiseen. Hän ei aio pitää kiirettä, vaan aikoo suunnitella rauhassa siihen sopivia kuvia.

– Tykkään paljon tehdä rakenneltua kuvaa. Lähden niillä, lapsikuvilla tai voisin yhdistää ne, mutta katsotaan, miten ideat lähtevät syntymään.

Tiina Juujärvi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka