Muut

Valokuvaajan silmin Vaasa on oikea metropoli

  • Vaasa

Sundomiin vieviltä silloilta Vaasa näyttää pimeän aikaan lähes suurkaupungilta. Sadat valaistut ikkunat täplittävät mustaa kaupungin siluettia. Talot ovat melkein kuin pilvenpiirtäjiä.

Tästä näkymästä innostuu myös vaasalainen valokuvaaja Esa Siltaloppi. Hänen mukaansa kotikaupunki ei häviä kuvauksellisuudessaan maailman metropoleille.

– Vaasa on kiehtova kaupunki. Halusin, että se näyttäytyy kuvissani sen arvoisena kuin pitää, Siltaloppi kuvailee uutta valokuvakirjaansa.

Valokuvakirjan teko kotikaupungista on Siltalopin mukaan silmiä avaava, mutta myös rankka prosessi. Noin tuhannesta kuvasta kirjaan pääsi lopulta vain vajaat parisataa otosta.

– Välillä joutui tekemään rajujakin valintoja: moni kuva oli upea yksinään, mutta kirjan sivuille muiden viereen aseteltuna se ei enää toiminutkaan, Siltaloppi kertoo.

Lennokilla lintuperspektiiviä. Siltalopin valokuvakirjassa näkyvät Vaasan neljä vuodenaikaa. Kuvia on otettu maalta, mereltä ja ilmasta. Ilmakuvissa Siltaloppi on käyttänyt uutta tekniikkaa: kauko-ohjattavaa lennokkia.

– Lennokilla saa aivan uudenlaisia kuvakulmia. Kirjassa on yksi kuva esimerkiksi uuden vuoden ilotulitusten keskeltä taivaalta. Aiemmin tällainen ei ollut mahdollista, hän kertoo.

Siltalopin valokuvakirjan erikoisuutena ovatkin juuri lennokilla otetut yökuvat. Niiden kuvaaminen on vaikeaa ja vaatii äärimmäistä tarkkuutta, sillä valotusajat ovat tavallista pidemmät. Lopputulos on kuitenkin työn arvoinen.

– Se hetki, kun kaikki loksahtaa kohdalleen, on maaginen, Siltaloppi vakuuttaa.

Yöllisen Vaasan lisäksi Siltaloppi on kuvannut erityisesti Vaasan monipuolista arkkitehtuuria ja luontoa. Öjenin metsien lähes melankolinen tunnelma tuo kontrastia aurinkoisille rantakuville. Vaasan modernit maamerkit taas ovat vastakohtana historiaa henkiville rakennuksille.

– Toivottavasti kirjaani selailtuaan ihmiset oppivat katsomaan myös silmäntasoa ylemmäksi ja tutkimaan kotiseutuaan tarkemmin, Siltaloppi sanoo.

Valokuvaajalla ei ole vapaapäiviä. Luova kuvausprosessi on koko ajan käynnissä, ja itse kuvan otto on vain yksi pieni osa sitä.

– Sitä on positiivisessa mielessä työnsä vanki koko ajan. Kun täydellinen hetki tai paikka tulee eteen, kuva on otettava, Siltaloppi sanoo.

Siltalopin mukaan valokuvakirjojen teko on hänelle lähes pakkomielle. Uusi kirja osoittautui yllättäen vaikeammaksi prosessiksi kuin edellinen.

– Menee ehkä 4–5 vuotta, että ryhdyn tähän taas, hän nauraa.

Aino-Elina Paananen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka