Muut

Vaasan taidehallin edustalle uusi veistos

  • Vaasa

Pohjanmaan museossa avataan syyskuussa Antti Maasalon näyttely Valon vuosikymmenet 1968–2016. Retrospektiivinen näyttely esittelee läpileikkaavasti taiteilijan tuotantoa.

Esimauksi tulevasta näyttelystä Maasalon Kehrääjättäret-veistos sai kesäkuussa paikan Vaasan taidehallin edustalta. Kesän jälkeen se siirretään Pohjanmaan museon piha-alueelle.

– Veistoksen takana on hauska tarina, joka liittyy Maasalon lapsuudenmuistoihin. Menneinä aikoina naiset kokoontuivat tupiin isojen rukkien kanssa juttelemaan ja kahvittelemaan. Kehrääjättäret kuvaa sitä aikaa, kun naisilla rukit ja suut kävivät, kertoo aluemuseotutkija Pia Timberg Vaasan kaupungin museoista.

Tuulta ja leikkiä. Antti Maasalo on tunnettu kineettisen taiteen edelläkävijänä ja sähköä käyttävien taideteosten pioneerina Suomessa.

– Maasalon monet taideteokset liikkuvat sähkön avulla, ja ulkona liikettä teoksiin tuo tuuli. Tuulen lisäksi hän ottaa teoksissaan huomioon auringon ja sen, miten valo osuu teosten pintoihin ja heijastuu niistä.

Maasalon taiteessa ovat tärkeitä myös mielikuvitus ja leikki. Taiteilija on tehnyt paljon veistoksia esimerkiksi lasten leikkipuistoihin.

– Maasalon veistoksia löytyy Vaasan alueelta Stundarsista ja ammattikorkeakoulun vierestä, sanoo Timberg, joka on keskittynyt Maasalon näyttelyn rakentamisen ohessa muun muassa Pohjanmaan julkisten veistosten inventointiin.

Koskettavia tarinoita. Työssään Timberg on oppinut paljon alueen pitkästä historiasta, tapahtumista ja ihmisistä.

– Pelkästään Pohjanmaalta löytyy satoja veistoksia. Niitä on yllättävissäkin paikoissa, kuten tienvarsilla ja metsän keskellä. Sodista kertovia teoksia on paljon. Moneen liittyy myös koskettavia tarinoita.

Hietalahdesta löytyy esimerkiksi taitavan vaasalaisen kuvanveistäjän Tea Helenelundin Inkeri-veistos.

– Se kertoo traagista tarinaa lääkäripariskunnan tyttärestä, joka lintua seuratessaan jäi auton alle ja kuoli. Myös Matti Visannin jykevät veistokset ovat mielestäni mielenkiintoisia.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka