Muut

Vaasan Ruoka-apu aloittaa

  • Vaasa

Maanantaina maaliskuun 2. päivä Vaasassa aloittaa toimintansa uusi yhdistys, joka järjestää ruuan ilmaisjakelua. Vaasan Ruoka-apu – Mathjälp Vasa avaa jakelupisteen ensin keskustan alueelle.

– Pilotoimme toimintaa aluksi seurakunnan nuorisotila Crossissa Kauppapuistikolla. Joka maanantai kello 10–11 jaamme siellä kaupoista saatua ylijäämäruokaa, kertoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Mauri Öljymäki.

– Tätä on odotettu. Olen saanut paljon puheluja ja yhteydenottoja kaduilla ja toreilla liittyen siihen, milloin pääsemme aloittamaan toiminnan. Nyt on vihdoin se hetki.

Ruokaa jakoon. Vuosikymmeniä kauppiaana toiminut Öljymäki tietää, millaisia määriä hyvää ja käyttökelpoista ruokaa jäi kaupoissa yli.

– Aikamoisia määriä piti kantaa roskiin. Sydän itki, kun tiesi, että ruualle olisi ollut todellista tarvetta niillä, joilla elämä teki tiukkaa. Mitään ei voinut antaa, kun laki sanoi toisin.

Nyt perustetun yhdistyksen kantavat ajatukset saivat kuitenkin lähtölaukauksen, kun elintarviketurvallisuusvirasto Evira muutti sääntöjään vuonna 2013.

– Uusi malli ja ohjeistus mahdollistavat nyt ylijäämäruuan jatkojakelun ruoka-apuun, Öljymäki iloitsee.

– Suomessa on kahden viime vuoden aikana todella havahduttu siihen, miten paljon priimaruokaa meillä menee roskiin. Määrä on vuodessa 20–30 kiloa henkilöä kohti, ja kun se kerrotaan koko maan asukasluvulla, puhutaan käsittämättömistä luvuista.

Apua tarpeeseen. Viime syksystä alkaen yhdistyksen ideat ovat kypsyneet, ja asiaa on viety tarmolla eteenpäin.

– On tärkeää, että yhdistyksen toiminta rakennetaan vahvalle kivijalalle. Asia on herättänyt paljon kiinnostusta heti alkuunsa, ja päivittäin on joku ilmoittautunut vapaaehtoiseksi.

Vaasan Ruoka-apu toimii yhdessä kauppojen kanssa. Jakoon saadaan erilaisia ylijäämäelintarvikkeita, kuten hedelmiä ja vihanneksia, tummaa ja vaaleaa leipää, eineksiä sekä liha- ja maitotuotteita.

– Auttamisketju on yksinkertainen. Keräämme ruuan vapaaehtoisvoimin itse autoilla kaupoista, minkä jälkeen se viedään jakopaikalle järjesteltäväksi ja jaettavaksi.

Toiminnan kohteena ovat apua tarvitsevat vähävaraiset, kuten pienituloiset eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja yksinhuoltajat. Öljymäki tietää, että kaupungissa on puutetta.

– Ne, jotka vilpittömästi ja rehellisesti kokevat tarvitsevansa ruoka-apua, ovat sydämellisesti tervetulleita.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka