Muut

Vaasa on Suomen paras boulderointialue

  • Vaasa

Vaasassa 29.4.–1.5. järjestettävä, kaikille avoin ja ilmainen BoulderFest on Suomen suurin ulkokiipeilytapahtuma. Ensimmäisen kerran Vaasassa boulderoitiin tässä mittakaavassa viime vuonna, joten kovin vanhasta tapahtumasta ei ole kyse.

Harva vaasalainen tietää, että alueena Vaasa on boulderoinnin harrastamiseen yksi Pohjois-Euroopan parhaita. Metsissä on lukemattomasti isoja kiviä, ja pelkästään Vanhan Vaasan hautausmaan läheisyydestä löytyy 400 boulderointireittiä sekä mahdollisuuksia myös uusien reittien avaamiseen.

– Vaasaan tullaan boulderoimaan ympäri Suomea ja Eurooppaa, sillä kiivettävää löytyy miltei joka paikasta alueen metsistä, kertoo boulderointiin intohimoisesti suhtautuva Johannes Sumuvuori, joka on yksi tapahtuman koordinaattoreista.

Yhdessä tekemistä. Mistä tässä lajissa sitten on kyse? Normaalista kiipeilystä poiketen boulderoinnissa ei käytetä lainkaan apuvälineitä. Varusteina toimivat ainoastaan kiipeilykengät ja kallion juurelle laitettava patja, eli pädi, jolle pudottautuminen onnistuu vaarattomasti.

Boulderointia voi harrastaa sekä sisällä että ulkona, mutta BoulderFestin järjestävien Sumuvuoren, Maria Hautaviidan, Tero Kortemäen sekä Sami Huhtakallion mukaan luonnossa liikkuminen on osa lajin viehätysvoimaa.

– Metsässä kuljeskellessa ja kallioille kiipeillessä vierähtää huomaamatta muutamakin tunti. Luonnossa kiipeilystä nauttii ihan eri tavalla, Sami Huhtakallio kommentoi.

Boulderointi vaatii kiipeilijältä sekä tekniikkaa että voimaa, mutta erityistä kiipeilytaustaa lajin aloittamiseen ei tarvita. Kiipeilyreittejä löytyy niin aloittelijalle kuin kokeneellekin kiipeilijälle, ja haastavuustasoa voidaan nostaa esimerkiksi kiipeilijän lähtöasentoa muokkaamalla.

Metsiin lähdetään boulderoimaan usein ryhmissä. Kun yksi ryhmän jäsenistä kiipeää, muut katsovat alhaalta tarkkaavaisesti ja ovat myös valmiina ottamaan putoavan kiipeilijän turvallisesti vastaan. Ryhmässä kiipeily onkin muodostanut vaasalaisista boulderoinnin harrastajista tiiviin porukan, jossa huulenheittoa ei kaihdeta.

– Meitä vaasalaisia kiipeilijöitä on vielä suhteellisen vähän, joten tunnemme toisemme hyvin. Välillä metsä raikaa naurusta, kun heitämme vitsiä toisillemme, kertoo Sumuvuori nauraen.

Tapahtuma. Tulevana viikonloppuna Vanhan Vaasan hautausmaalla kiipeillään monen sadan ihmisen voimin.

Tapahtumaan ovat tervetulleita osallistumaan kaikki kiipeilystä kiinnostuneet, sillä lauantaina järjestetään kello 12–17 yleisökiipeilyä, jossa lajia pääsee kokeilemaan Vaasan High Sport Oy:n tarjoamana.

– Viikonlopun aikana ohjelmassa on boulderoinnin ohella myös joogaa ja muuta yhdessäoloa, kertoo tapahtuman viestintävastaava Maria Hautaviita.

Marika Paloniemi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka