Muut

Torjuntavoitto kotiin

  • Vaasa

Vaasasta valittiin uuteen eduskuntaan kolme edustajaa: RKP:n Joakim Strand, kokoomuksen Susanna Koski ja perussuomalaisten Maria Tolppanen. Strand ja Koski ovat uusia kansanedustajia.

Tulos oli helpotus, sillä pahimmissa veikkailuissa ounasteltiin, että kaupunki jää kokonaan ilman edustajaa. Neljän vuoden takainen neljän vaasalaisen ja yhden mustasaarelaisen jymypotti uhkasi sulaa kokonaan.

Ääniharava. Joakim Strand nousi kuitenkin äänikuninkaaksi 10 364 äänellään. Hän sai Vaasasta 6 007 ääntä ja oli myös Mustasaaren kunkku 2 429 äänellään. Kunnan istuva kansanedustaja Lars-Erik Gästgivars sai omiltaan vain 901 ääntä.

Strandin laskettiin saaneen Vaasasta myös suomenkielisten, varsinkin urheiluhenkisten kaupunkilaisten ääniä, sillä Vaasan kokoomuksen ykköstykki Marko Heinonen sai Vaasasta vain 1 852 ääntä.

Tolppanen oli Vaasan toiseksi suurin äänirohmu 3 093 äänellään. Susanna Koski keräsi Vaasasta 1 314 ääntä, mutta läpimenoon tarvittavat äänet hän keräsi ympäri Vaasan vaalipiiriä.

Vaasassa yli tuhat ääntä keräsivät myös demareiden Matias Mäkynen (2 132), Jutta Urpilanen (1 471) ja Kim Berg (1 373). Perussuomalaisten Jukka Mäkynen sai 1 728 ja vasemmiston Anneli Lehto 1 090 ääntä Vaasasta.

Edunvalvojat. Strand, Koski ja Tolppanen vakuuttelivat jo maanantaina, että Vaasan seudun asioista ei päätetä enää salaa missään kabineteissa. Strand hehkutti, että ”niihin mennään vaikka saranapuolelta sisään.”

Håkan Nordman meni myös aikoinaan osin Vaasan suomenkielisten äänillä eduskuntaan ja joutui siellä sen vuoksi kakkosketjuun. Tämä taian murtaminen on myös Strandilla edessä.

Susanna Koski on kokoomusnuorten puheenjohtaja. Hänellä on uudessa eduskunnassa seuranaan kolme edellistä kokoomusnuorten puheenjohtajaa sekä liuta läpi menneitä nuoria naisedustajia.

Oma ministeri. Susanna Koski voitti Vaasasta Kortesjärvelle muuttaneen istuvan kansanedustajan Janne Sankelon parillakymmenellä äänellä. Tulos vahvistetaan keskiviikkona kello 18.

Myös Maria Tolppasen paikka varmistui vasta kalkkiviivoilla sunnuntaina. Hänen onnensa oli RKP:n Mikko Ollikaisen epäonni, sillä Tolppanen pullautti Ollikaisen RKP:n varajäseneksi.

Tolppanen lupaa olla jatkossakin työttömien ja eläkeläisten asialla.

Koko läpimennyt kolmikko pitää Vaasan seutua ahkerana seutuna, joka on tärkeä osa koko Suomea. Vaasasta pitäisi olla tulevassa hallituksessa ainakin yksi ministeri.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka