Muut

Teekkarin vappu huipentuu kasteeseen

  • Vaasa

Vaasan yliopiston opiskelijoiden vappu on jo hyvässä mallissa. Kaupunkilaisille tutuin opiskelijoiden vapputapahtumista lienee teekkarikaste, joka järjestetään vuosittain Vaasan kirkon kupeessa sijaitsevalla Luotsi-patsaalla, jonka yhteydessä on suihkulähde.

Teekkarikasteeseen osallistuvat teknillisen tiedekunnan ensimmäisen vuoden opiskelijat, jotka ansaitsevat kasteen yhteydessä teekkarilakin käyttöoikeuden. Tutti ry:n teekkarivastaava Ville Takala kertoo tämän vuoden teekkarikasteen olevan Vaasassa järjestyksessään 12:s.

Ei pelkkää pulikointia. Tyypillisin mielikuva teekkarikasteesta piirtyy verkkokalvolle pelkkiin alushousuihin pukeutuneina teekkareina pulahtamassa suihkulähteeseen hyisessä toukokuun alun säässä. Teekkarikaste on kuitenkin perinteinen tapahtuma, johon kuuluu erilaisia traditioita varsinaisen kasteen lisäksi.

– Teekkarikaste on juhlallinen tilaisuus, jossa on kasteen lisäksi mukana juhlapuhujia, Takala kertoo.

Juhlapuhujiksi on tänä vuonna valittu Tutti ry:n, eli Vaasan yliopiston tekniikan opiskelijoiden ainejärjestön entinen puheenjohtaja, diplomi-insinööri Nora Möttönen ja Vaasan yliopiston rehtori Suvi Ronkainen.

Juhlapuhujien lisäksi vuosia vanhaan perinteeseen kuuluu laulaminen. Ikuisen teekkarin laulu sekä tuttilaisten marssi ovat olennainen osa jokavuotista juhlaa.

Teekkarilakin käyttämisessä säännöt. Teekkarilakki on ylioppilaslakkimainen päähine, jossa on pitkä musta tupsu lakin sivussa.

Takala muistuttaa, ettei lakkia saa painaa päähänsä missä tahansa tapahtumassa.

– Jos ensimmäisen vuoden opiskelija ei pääse osallistumaan kasteeseen, hän saa lakin vasta äitienpäivänä. Lakin käyttäjän on kuitenkin osallistuttava kasteeseen seuraavana vuonna.

Paikallinen tekniikan opiskelijoiden ainejärjestön puheenjohtaja myöntää jäsenille lakinkäyttöluvan, jota täytyy anoa. Lakkia saa käyttää vapaasti vappuaatosta syyskuun loppuun ja silloin, kun edustetaan Tutti ry:tä.

– Aiempien vuosikurssien opiskelijat saavat aloittaa lakin käytön vappuaattona kello 18.

Kaupunkilaiset tervetulleita. Takala kannustaa vaasalaisia tulemaan paikalle teekkarikasteeseen.

– Vaasan yliopiston teknillinen tiedekunta on pieni, joten pyrimme tuomaan sitä enemmän paikallisten tietoisuuteen.

o Teekkarikaste alkaa vappupäivänä 1.5. kello 10.

Pauliina Ainasoja

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka