Muut

Taide ja teknologia tukevat autistisen arkea

  • Vaasa

Huhtikuussa vietetään kansainvälistä Autismi-kuukautta. Anneli Haapaharju ja Nanny Ahde Autismin Kirjon Pohjalaiset -yhdistyksestä jakavat aktiivisesti tietoisuutta autismista.

– Autismin kirjoon kuuluu autismin lisäksi monia oireyhtymiä, kuten Asperger ja Rett. Ne kaikki ovat keskushermoston kehityshäiriöitä, jotka vaikuttavat muun muassa kommunikaatioon ja aiheuttavat aistipuolen ongelmia.

– Omaa toimintaa meillä on ollut 11 vuotta, ja tänä aikana sairauksien diagnosointi on edistynyt. Teemme paljon yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa esimerkiksi vertaistukiryhmissä.

Luovaa toimintaa. Ahde työskentelee päivätyössään kuntoutusohjaajana ja Haapaharju pedagogisena koordinaattorina. Molemmat tapaavat Daterolla viikoittain autistia nuoria.

– Opettelemme yhdessä tieto- ja viestintätekniikkataitoja erityisryhmille suunnatun Tikas-mallin mukaisesti, mutta luovemmin. Pidämme yllä koulussa opittuja akateemisia taitoja ja harjoittelemme esimerkiksi kirjoittamista ja sähköpostin käyttöä työelämääkin varten.

Kahden vuoden ajan järjestetyssä toiminnassa tärkeässä osassa ovat tablettitietokoneet.

– Tabletit toimivat monella tavoin hyvinä apuvälineinä. Tabletteihin saa esimerkiksi paljon opettavaisia ja nuorille sopivia ohjelmia. Niissä on vain taivas rajana, ohjaajat kertovat.

– Suunnittelemme parhaillaan myös syksyn toimintaa, jolloin on tarkoituksena toteuttaa nuorille luovasti geokätköilyä. Elämään halutaan lisää liikkumista teknologian rinnalle.

Taiteen tiimoilla. Ryhmässä on mukana viisi autistista nuorta. Kevään yhtenä kohokohtana on toukokuussa pidettävä näyttely kaupunginkirjastolla, jonne tulee esille paljon kuvia, elokuvaa ja musiikkiakin.

Teoksia näyttelyyn on tuottanut myös 25-vuotias Toni Wörlin, joka valittiin vuoden 2014 Tikas-opiskelijaksi. Valtakunnallisen tunnustuksen saanut nuori tekee parhaillaan uutta elokuvaansa, joka käsittelee kiusaamista.

– Teen nyt lasten komediaelokuvaa nimeltä Yksin kotona Daterossa. Itse keksimässäni tarinassa perheen poika Aleksi tekee ansoja rosvoille ja selviytyy lopulta niistä, Wörlin kertoo.

21-vuotias Pauliina Harju nauttii puolestaan musiikista.

– Autismi on vain joskus tullut jostain, mutta sen kanssa tulee toimeen. Minulla on tarkka muisti, ja tykkään musiikin kuuntelun lisäksi pelata paljon myös matikka- ja muistipelejä.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka