Muut

Sportin junioreissa uudet kuviot

  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Ari-Pekka Pajuluoma on varsinkin vaasalaisille kiekkoihmisille tuttu mies. Pajuluoma pelasi Sportissa Mestistä viimeksi kaudella 2005–2006, jonka jälkeen hänet on nähty Sportin edustusjoukkueen penkin takana pääosin apuvalmentajana.

Viime kaudella Pajuluoma valmensi Sportin A-junioreita, mutta nyt edessä ovat uudet haasteet Vaasan Sportin juniorit ry:n toiminnanjohtajana.

– Tällä hetkellä työ koostuu talousasioiden ja seuran kehittämiseen liittyvistä asioista. Tavoitteena kilpakaudella on, että puolet ajasta istutaan toimistossa ja puolet ollaan ytimessä, eli peleissä ja harjoituksissa, kertoo maaliskuussa tehtävään valittu Pajuluoma.

Talous on yksi merkittävä kehityskohde juniorikiekkoilussa, kun kustannuksia pyritään laskemaan ja varainhankintaa lisäämään.

– Olemme tehneet yhteistyösopimuksen osakeyhtiön (Sportin edustus) kanssa ja se on meidän merkittävin yhteistyösopimuksemme. Lisäksi meillä on muutama varainhankintaan liittyvä yhteistyökuvio työn alla.

Yhteistyötä maakuntaan. Yksi tärkeä asia on saada lisää junioreita harrastamaan jääkiekkoa. Pohjalaisen ja Sportin junioreiden järjestämä Kotkaliiga on ollut yksi hyvä tapa saada lapset lajin pariin.

– Meille on tulossa syksyllä uusi Jobio-liiga G-junioreille. Se on vähän samantapainen kuin Kotkaliiga, jossa keskitytään pääosin pelaamiseen.

Sportin juniorit tekivät viime viikolla yhteistyöseurasopimuksen 14 seuran kanssa.

– Yhteistyö tarkoittaa toiminnan kehittämistä seuroissa, ja sen kautta alueen pelaajat saavat parempaa valmennusta omassa seurassaan mahdollisimman pitkään. Tulevaisuudessa tunnemme pelaajat paremmin ja siirtyminen Vaasaan tapahtuu vasta B-juniorivaiheessa.

Sportin juniorit ovat mukana myös Liikkuva koulu -ohjelmassa järjestämässä alakoululaisille toimintaa kerran viikossa.

– Meidän toimintamme täytyy olla sellaista, että vanhemmat puhuvat toisilleen, että tuonne lapset kannattaa viedä. Se on erittäin tärkeä juttu.

Ei pakkovoitoille. Junioriurheilussa tärkeintä on kehittää pelaajia, ei niinkään saalistaa voittoja ja mestaruuksia. Tämä unohtuu joskus niin valmentajilta kuin vanhemmiltakin.

– Valmentajaa ei mitata sillä, voitetaanko vai hävitäänkö. Totta kai joka kerta, kun pelaamme, haluamme voittaa. Voittamista ei saa kuitenkaan pitää niin suuressa arvossa, että asioita tehdään pelkästään sen eteen.

Seura kannustaa junioreita harrastamaan myös muita lajeja.

– Esimerkiksi SB Vaasan kanssa olemme tehneet hyvää yhteistyötä ja katsoneet, että alle 10-vuotiaiden treenit eivät ole samana päivänä.

Vahva tiimi. Pajuluoman alaisuudessa akatemiapäällikkönä työskentelee Olli Hällfors ja taitovalmentajana Sami Piilikangas. Rekrytointi junioripäällikön pestiin on juuri alkanut ja paikka täytetään elokuun alkuun mennessä.

– He ovat kaikki palkattuja henkilöitä, jotka kehittävät omien ikäluokkiensa toimintaa, valmentavat ja auttavat juniorijoukkueiden valmentajia, jotka tekevät työtä oman toimensa ohella.

Yhtenä päämääränä Sportin junioreissa on saada pelaajat jatkamaan harrastusta yhä pidemmälle.

– Meidän pelaajiemme täytyy pysyä seurassa nuorista aikuisiksi asti, ja lapsen täytyy viihtyä meidän toiminnassamme. Kilpailu kuuluu urheiluun, mutta voittaminen täytyy laittaa vähän taka-alalle ja keskittyä arkeen ja toimintaan. Harvasta tulee ammattilainen, vaikka toki kaikilla se on tavoitteena. Ei kuitenkaan saa olla niin, että 7-vuotias poika tuodaan hallille, ja ajatellaan sitä sijoituksena ammattilaisuuteen.

JAAKKO JOKELA

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka