Muut

Seurakunta kouluttanut vapaaehtoisia saattohoidon tueksi

  • Vaasa

Vaasan suomalainen seurakunta on alkuvuoden kouluttanut vapaaehtoistyöntekijöitä saattohoidon tueksi. Huhtikuussa seurakuntapastori Tuija Latvala siunaa vapaaehtoiset tehtäväänsä.

– Mukaan valitut kymmenen vapaaehtoista siunataan 26. huhtikuuta kello 10 Vaasan kirkossa messun yhteydessä. Jumalan kansan koti-ikävä -päivänä matkaan saatetaan ensimmäiset vierellä kulkijat.

Paljon tehtävissä. Tarve saattohoidolle on valtava Vaasassa.

– Saattohoidolla on yli maailman kulkeva ideologia. Kaiken perustana on ajatus siitä, että kun ei ole enää mitään tehtävissä, on paljon tehtävissä.

– Ihminen pelkää kuolemassa kipujen lisäksi sitä, että jää yksin. Me vastaamme siihen, että kenenkään ei tarvitsisi lähteä yksin. Saattohoito ei myöskään lopu siihen, kun potilas kuolee, vaan olemme tukena omaisille ja läheisille, Latvala sanoo.

Koulutettava ryhmä kävi maaliskuussa tutustumassa Pirkanmaan hoitokotiin, joka on Suomen ensimmäisiä yksityisiä saattohoitokoteja. Vapaaehtoisia on siellä jo 126.

– Kuolevien ja läheisten tukena toimivilla vapaaehtoisilla on erilaisia tehtäviä. Pirkanmaalla osa leipoo hoitokotiin ja osa on mukana hemmotteluryhmässä, joka esimerkiksi hieroo, antaa käsihoitoja ja kulkee mukana saunareissuilla.

Elämää tässä ja nyt. Vaasaan ollaan nyt luomassa omanlaista toimintaa, joka lähtee siitä, miten kaupungissa on järjestetty kuolevien hoito.

– Pohjanmaan Syöpäyhdistys ja Vaasan kotisairaalan saattohoitoon erikoistunut sairaanhoitaja Ani Raunio ovat olleet kanssamme tiiviisti mukana. Viime vuoden yhteisvastuukeräys nosti esiin saattohoidon, ja keräyksen tuki on osaltaan mahdollistanut sen, että aloitimme vapaaehtoisten koulutuksen.

– Meillä on aivan ihana ryhmä, jonka jokainen vapaaehtoinen on kohdannut elämässään vastoinkäymisiä ja surua. Kuoleman kautta menettää paljon, mutta kun asiat on käsitellyt, on sydämeen syttynyt lämpö toisia kohtaan, ja ihminen on herännyt kiitollisuuteen elämästä tässä ja nyt.

Latvala pitää tärkeänä sitä, että kuolema pysyy osana yhteiskunnallista keskustelua ja että ihmisen viimeisiä hetkiä pidetään arvossaan.

– Ainoa asia, jonka tässä elämässä tiedämme, on se, että kuolemme. Omaisille olisi hyvä kertoa viimeiset toiveensa esimerkiksi hautaukseen liittyen, sillä kaikessa lähdetään aina kuolevan ihmisen ajatuksista.

Saattajaksi vainajalle. Huhtikuussa seurakunta järjestää myös koulutuksen arkunkantajille.

– Hautajaisissa ei aina löydy arkunkantajia saattamaan vainajaa hautaan. Seurakunta haluaa tässäkin kunnioittaa vainajien toiveita ja tarvittaessa järjestää kantajat, jos esimerkiksi lähiomaiset eivät jaksa kantaa.

– Arkunkannolle on pitkät perinteet. Ensimmäiset kristityt saattoivat vainajansa yhdessä hautaan. Vielä nykypäivänäkin kuollut saatetaan siihen viimeiseen hetkeen, johon asti voidaan olla matkalla mukana.

Arkunkantajien koulutus järjestetään 8.4. siunauskappelissa. Lisätietoja voi kysyä sähköpostitse osoitteesta tuija.latvala@evl.fi ja puhelimitse numerosta 044 480 8223.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka