Muut

Saneeraus kiinnostaa asukkaita

  • Vaasa

Vaasassa on asukasyhdistys, joka on keskittynyt varsinkin rakentamiseen ja saneeraukseen. Teeriniemen ja Kiilapalstan pienkiinteistöyhdistys Teeri-kiila perustettiin vuonna 1979 yhdistämään rakentajia.

Perinteisiin kuuluvat lasten jokasyksyiset juoksukisat, ja viime viikonloppuna asukkaat kokeilivat myös pihakirppistä.

Asukkaita kiinnostavat varsinkin saneeraus ja rakentaminen. Aiheita esitellään kaksi kertaa vuodessa asukasyhdistyksen kokouksissa.

Teema sai alkunsa, kun alueen rakentajat alkoivat tehdä omakotitalojaan samoihin aikoihin 1970- ja 1980-luvuilla.

Saneeraus tuli jälleen ajankohtaiseksi, kun muutamia vuosia sitten Kiilapalstan ja Teeriniemen vesijohtojen tonttiliittymät alkoivat pettää. Rakentamisessa oli aikoinaan tapahtunut pieni virhe.

– Yksi talo kastui niin pahasti, että se jouduttiin purkamaan, ja samalle paikalle rakennettiin uusi talo, asukasyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Hakola kertoo.

Kun talojen alla sijaitsevia liitoksia alettiin vaihtaa, liitosten huomattiin olevan elinkaarensa lopussa. Nyt suurimmassa osassa taloista on jo uusi liitos.

Kuomuperäkärry suosittu. Asukasyhdistyksen tilaisuuksissa on käynyt puhumassa kuntotarkastajia. Moni alueen asukas on alkanut käyttää maalämpöä eli kalliolämpöä, joten he ovat kertoneet kokemuksistaan toisilleen. Tänä syksynä vakuutusyhtiön riskipäällikkö aikoo kertoa kodin turvallisuudesta.

Viime syksynä homekoiraohjaaja esitteli koiransa työtä.

– Koira ei riko rakenteita. Paikkoja ei tarvitse avata, kun koira vain haistelee ja osoittaa tassullaan homeelta haisevat paikat, Hakola kertoo.

Tilaisuuksien lisäksi asukkailla on mahdollisuus lainata eri koneita: klapikonetta, nurmikkojyrää, poravasaraa sekä puutarhakatosta. Osaa on käytetty niin paljon, että ne on jouduttu romuttamaan. Varsinkin kuomullinen peräkärry on ollut suosittu.

Muuta toimintaa on yhteisistä reissuista suksivoitelukouluun. Lasten juoksukisojen lisäksi pitkä perinne ovat hiihtokisat keväisin, jos vain lunta riittää.

Yhteisöllisyys muodikasta. Vaasassa on yhteensä 36 asukasyhdistystä. Niiden tuoma yhdessä tekeminen saattaa olla tulevaisuudessa entistä tärkeämpää, sillä talkoista voi tulla uusi muotivillitys.

Entisaikojen kyläyhteisöjen perinteet, kuten talkoot, ovat tekemässä paluutaan isoihinkin kaupunkeihin, kertoi Helsingin uusi muotoilujohtaja Anne Stenros yhdysvaltalaisessa muotoilun ja arkkitehtuurin Metropolis-lehdessä.

– Talkoissa ei ole kyse suurista eleistä, vaan kaupunkien inhimillistämisestä kaikilla tasoilla, Stenros sanoi. Hänestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tiina Juujärvi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka