Muut

Rikosromaaneja Vaasasta

  • Vaasa

Eläkkeellä olevan vaasalaisen kaupungin mittausmiehen Heikki-Antero Laurilan neljäs dekkariromaani, Kohde, julkaistiin tämän vuoden maaliskuussa.

Vuonna 2004 Laurila osallistui opistotalolla järjestettyyn proosapiiriin, jossa opeteltiin kirjoittamaan ytimekkäämmin. Parina ensimmäisenä vuonna Laurila keskittyi kauhutarinoiden kirjoittamiseen, mutta siirtyi hyvin nopeasti rikoskirjallisuuden pariin.

Laurila osallistui vuonna 2005 ensimmäistä kertaa Kouvolan dekkaripäiville ja sijoittui kolmanneksi. Seuraava sijoitus ja kilpailun voitto tuli vuonna 2007, jolloin loimaalainen Ooli-kustannus julkaisi Laurilan ensimmäisen dekkarin Paketti. Kirjailijalla on myös kaksi julkaistua e-kirjaa, Suuret setelit sekä Kylmää käteistä.

Jännitystä ja salaliittoteorioita. Laurilan tuorein teos, Kohde, sijoittuu aikaan, jolloin Suomen päämiehenä toimi ensimmäinen naispresidentti. Kirjailija sai idean teokseen Pentti Kirstilän dekkarista Jäähyväiset presidentille.

– Piti näistä nykyisistä presidenteistä etsiä sellainen, joka aiheuttaisi ristiriitaa kaikkein eniten. Tietysti se oli tämä meidän ainut naispuolinen presidenttimme. Etenkään täällä Pohjanmaalla eivät isäntämiehet oikein tahtoneet suhtautua häneen hyvällä, Laurila kertoo.

Suomessa on hyvin vähän kirjoitettu ja julkaistu teoksia, joissa juoni kohdistuu poliitikkoihin ja salaliittoteorioihin. Laurilan kirjoissa seikkailevat täysin tavalliset tallaajat, jotka joutuvat olosuhteiden pakosta erilaisiin pyörteisiin.

Ideoita joka suunnasta. Ideoita teksteihinsä Laurila kertoo saavansa melkein mistä tahansa. Ensimmäiseen teokseensa kirjailija sai vaikutteita jännityselokuvien mestarin Alfred Hitchcockin elokuvasta.

– Elokuvat, lehdet, arkipäiväiset asiat sekä muiden kirjailijoiden teokset toimivat ideoiden lähteenä. Kaikista ei välttämättä tule mitään, ja monet tarinat jäävät arkistoihin muhimaan.

Kirjailijan tuotantoa ei ole kohdistettu tietylle lukijakunnalle, mutta Laurila toivoo saavansa teostensa avulla miehet lukemaan enemmän.

– Periaatteessa kun kirjoittaa, ei ajattele mitään tiettyä kohderyhmää. Kirjoitan siitä, mistä tykkään kirjoittaa. Täytyy itse myös viihtyä siinä kirjoittamisessa, sillä muuten siitä ei tule yhtään mitään.

Pienkustantamo Saaga-kirjat julkaisi Laurilan uusimman teoksen. Mitään kummempia julkaisutilaisuuksia ei pidetty, mutta kirjailijaa tämä ei haittaa.

– Pidän vähän tällaisesta yksityisyydestä enemmän, ettei ole liikaa julkisuudessa. Mielestäni nämä kirjat ovat tärkeämpiä kuin minä itse, vaikka nykyaikana se on vähän toisin päin, Laurila pohtii.

Laura Ketola

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka