Muut

Raha ja aikataulut ratkaisevat artistien hankinnassa

  • Vaasa

Jouni Jaskari ehti järjestää yli kymmenen vuotta Rockperry-festivaalia Vaasassa. Vuonna 2010 hän sai tarpeekseen stressaavasta ja hektisestä festaribisneksestä ja päätti keskittyä enemmän rauhalliseen perhe-elämään.

Viime syksynä Jaskari kuitenkin palasi konserttien järjestämisen pariin. Hän työskentelee tällä hetkellä toisena promoottorina Kalle Keskisen vetämässä Wasa Open Air -festivaaliprojektissa, joka tuo ruotsalaisen, 1990-luvun alkupuolen suuryhtyeen Roxetten Vaasaan 15. elokuuta.

– On kiva pitkästä aikaa olla mukana festarien järjestämisessä. Toiminnan hektisyyskin on taas alkanut pilkistää esiin, Jaskari kertoo.

Taantuma vaikuttaa. Jaskari on työskennellyt neljä viime vuotta myyntineuvottelijana radion mainosmyynnissä. Siitä on ollut hänelle paljon hyötyä myös nykyisessä promoottorin työssä.

– Festivaalien järjestäjän pitää ymmärtää myös mainonnan ja markkinoinnin päälle. Ei riitä, että on taiteellinen johtaja, joka järjestää tapahtumaa. Myös finanssipuolen pitää olla hallussa.

Jaskarin mukaan festivaalien järjestäminen on nykyään ehkä vielä haastavampaa kuin kymmenen vuotta sitten, koska Suomessa on taantuma, ja sen takia ihmiset ovat entistä tarkempia rahankäyttönsä suhteen.

Kovista ajoista huolimatta festivaalien lipunmyynti on lähtenyt hyvin liikkeelle. Tapahtumaan onkin myyty jo noin 7 000 lippua, kun festivaaleille mahtuu 13 000 ihmistä.

Raha ratkaisee. Jaskari taustoittaa, että Wasa Open Air -festivaalien kaltaiseen suurtapahtumaan haetaan yleensä isoja bändejä.

– Todennäköisyyslaskennan perusteella tapahtuma onnistuu, kun esiintymään saadaan joku iso nimi. Jos pääartisti ei myy tarpeeksi, pitää hankkia muita kovia esiintyjiä, jotka vetävät väkeä.

Isojen kalojen kiinni saaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Jaskarin mukaan isot yhtyeet keräävät syksyllä tarjouksia tulevan kesän konserteista ja valitsevat yleensä eniten rahaa tarjoavat tapahtumat.

Tärkeää on myös se, että tapahtuman aikataulu sopii bändin kiertueaikatauluun.

– Tukholmasta tai Kööpenhaminasta on kätevä tulla käymään Suomessa, muttei mikään bändi lähde esimerkiksi Saksasta tekemään yhtä keikkaa Suomeen.

– Roxette ilmoitti meille, mikä päivä heille sopii. Se sopi meille, koska tapahtuman ajankohtaa ei ollut päätetty etukäteen.

Jatko avoinna. Aluksi Wasa Open Air -festivaalien tapahtumapaikaksi kaavailtiin Hietalahden jalkapallostadionia, mutta se suunnitelma täytyi kuopata stadionin remontin takia. Lopulta Kaarlen kenttä osoittautui sopivimmaksi paikaksi.

– Kaarlen kentällä ei ole kovinkaan paljon järjestetty vastaavanlaisia tapahtumia, mutta uskon, että saamme paikan hyvään kuntoon festivaaleja varten.

Tapahtuman jatkosta Jaskari on vielä melko vaitonainen. Roxetten saapuminen Vaasaan tulevana kesänä nostaa riman ensi vuotta ajatellen melko korkealle.

– Vuosittainen tapahtuma ei ole meille mikään itsetarkoitus. Festivaalien järjestämisen pitää lähteä hyvästä sisällöstä, jolla on edellytykset toimia ja menestyä.

Hannu Toivonen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka