Muut

Pohjanmaalaisuus on Klass1kolle vahvuus

  • Vaasa

Vaasalainen rap-duo Klass1kko voitti heinäkuussa NRJ:n viikon 29 Hitti vai huti -äänestyksen kappaleellaan Naisii.

Voitto toi yhtyeelle runsaasti lisäkuuluvuutta radiosoiton myötä. Kokoonpanon toiselle jäsenelle Yurgon Prozkulle jo mukaan pääseminen tuli yllätyksenä.

– Lähetimme biisin Tom Dostinoville, ja hän laittoi sen yllättävänkin nopeasti mukaan kisaan. Ilmeisesti hän tykkäsi biisistä.

Klass1kon suunnitelmissa on julkaista jatkossakin nimenomaan sinkkuja.

– Sinkut edellä, se on tätä päivää.

Kotijoukkojen kannustuksella voittoon. Yhtye tunnetaan etenkin Pohjanmaalla. Tätä Prozku arvelee yhdeksi tärkeäksi tekijäksi kisan voitossa.

– Meillä on varsinkin täällä sen verran fanipohjaa, että varmaan sillä mentiin. Ilmeisesti juttumme ylipäänsä kiinnosti sillä hetkellä enemmän kuin jonkin ulkomaisen tähden kappale, hän sanoo.

Yhtyeen nimessä olevalle numerollekin löytyy selityksensä.

– Klassikko oli mielestämme hyvä nimi, mutta kirjoitapa se Googleen: sillä löytyy aivan muuta kuin meidän yhtyeemme. Se oli siis sellainen ratkaisu, jolla löydymme helpommin.

Nimet vaihtuvat, meininki pysyy. Nykyään kaksihenkisen Klass1kon jäsenillä on taustallaan erilaisia projekteja ajalta ennen nykyistä yhtyettä. Prozkun oma rap-historia ulottuu peräti 90-luvun puolelle.

– Reilut viisitoista vuotta on menty niin yhteisissä jutuissa kuin soolonakin. Vuoden 2001 Open Records Suomi Hip Hop -kokoelma 3:lta esimerkiksi löytyy Sanavalmiusjoukot-nimisen poppoomme biisi Lämmin Aalto, hän kertoo.

Matkan varrella taiteilijanimikin on vaihtunut Pataässästä ja JMHiutaleesta lähtien. Klass1kon toinen osapuoli Biiffi-Ile on esiintynyt nimellä MrB.

Yhdessä ja erikseen. Yhtyeen jäsenet kirjoittavat omat osuutensa kappaleista itse. Useimmiten Prozku tuottaa kappaleeseen biitin ja keksii siihen kertosäkeen, jonka ympärille sanoituksia lähdetään sovittamaan.

– Kertosäe ikään kuin kertoo, mistä tällä kertaa räpätään. Siten sanoitukset hitsautuvat yhteen, vaikka omat setit kirjoitetaankin erikseen, Prozku täsmentää.

– Melko usein kuitenkin mennään vain studiolle ja tehdään sanoitukset alusta loppuun yhdessä.

Länsirannikon tapaan. Vaasalaisessa ja helsinkiläisessä räpissä Prozku tunnistaa jonkinasteisen tyylieron.

– Soundissa on kyllä eroa. Emme itse varsinaisesti mitenkään hehkuta sitä, että olemme Vaasasta, mutta pohjanmaalaisia olemme ja sitä emme häpeä. Joidenkin biisien sanoituksissa on vähän murrettakin. Pohjanmaalaisuus on meille enemmän vahvuus kuin heikkous.

Hanna Karpio

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka