Muut

Pohjalaiset ahkerimpia puolustajia

  • Vaasa

Kolmesta pohjalaismaakunnasta Pohjanmaalla käydään eniten vapaaehtoisilla maanpuolustuskursseilla.

Pohjalaismaakunnat kuuluvat koko Suomen kattavassa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä (MPK) Pohjanmaan maanpuolustuspiiriin. Piiriin kuuluu yksi koulutus- ja tukiyksikkö per maakunta.

Pohjanmaan yksikkö piti tänä vuonna 105 kurssia, joille osallistui yhteensä 2 357 ihmistä. Heille tuli 3 579 kurssivuorokautta.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan yksikössä osallistujia oli hieman vähemmän eli 2 223 ja Keski-Pohjanmaalla 2 014. Kurssivuorokausia siellä tuli satoja vähemmän kuin Pohjanmaalla.

”Suomessa sinisilmäisyyttä.” Kurssilaiset ovat seuranneet ajankohtaisia tapahtumia.

– Siellä on syvää huolta. Kun katsoo lähialueiden tilannetta, heitä huolestuttaa maan sinisilmäisyys, koulutuspäällikkö Hannu Maunula Pohjanmaan koulutus- ja tukiyksiköstä kertoo.

Kurssilaiset pitävät esimerkiksi maahankintoja strategisesti tärkeiden kohteiden lähellä hyvin epäilyttävinä.

– Osallistujat eivät ole piirtämässä miekalla rajaa Uralille, mutta tämä heijastuu taukokeskusteluissa.

Aiempaa aktiivisemmin pohjalaiset osallistuvat varsinkin ampuma-asekursseille. Se johtuu EU:sta, joka haluaa rajoittaa sarjatuliaseita muistuttavia puoliautomaattiaseita.

Uusi direktiivi vauhdittui Pariisin viime vuoden terrori-iskujen vuoksi, mutta Suomessa se hankaloittaisi reserviläisten harjoittelua.

Maunula pelkää, että jos rajoitteet toteutuvat, ne johtavat Suomessa rikolliseen toimintaan eli asekätkentään.

Pohjanmaa lippulaiva. Pohjanmaalla vapaaehtoinen maanpuolustus on erikoistunut sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen ja on siinä jopa Suomen lippulaiva.

Puolustusvoimat laskee nämä kurssit rinnasteisiksi kertausharjoitusvuorokausiksi, eli ne lasketaan ylennyksiin.

Hyvään tilanteeseen vaikuttaa se, että Pohjanmaalla taktisen ammunnan koulutus on kattavaa, ja Vaasassa asuu Suomen parhaimpiin kuuluva tarkka-ammuntakouluttaja Pauli Salo.

Ampumakurssien lisäksi kursseilla on itsepuolustusta ja voimankäyttöä.

Kaupunkitaistelusta raiskausten estoon. Reserviläisille tarjotaan Pohjanmaalla muun muassa näitä kursseja: kehittynyt tiedustelukoulutus, eloonjäämiskoulutus, taistelu rakennetulla alueella ja taistelukentän taktinen ensiapu.

Ensiapukurssilla harjoitellaan esimerkiksi tilannetta, jossa sotilaat lähtevät tuliasemasta, yksi saa osuman ja muut joutuvat evakuoimaan hänet tulituksen alla.

Rakennetun alueen taistelukurssilla liikutaan kaupunkiympäristössä. Kolmiulotteisessa ympäristössä uhka voi tulla mistä vain, myös talojen katoilta.

Osallistujat harjoittelevat myös vihollisen tukikohdan ja yksittäisen huoneen valloittamista.

Naisille Maunula on kehittänyt Älä ole uhri -itsepuolustuskoulutuksen.

– Olen isoisä, ja minulla on tyttärentytär. Kun räikeästä katuväkivallasta oli uutisoitu vuosia, päätin kantaa korteni kekoon. Kurssi on tarkoitettu raiskauksen estämiseen.

Yhdistyksen tavoitteena on, että kursseille osallistuisi reserviläisiä, joilla on sodanajan sijoituspaikka. Muille on tarjolla muuta varautumis- ja turvallisuuskoulutusta.

Pohjanmaan kursseilla käy osallistujia muualtakin Suomesta, esimerkiksi ampumakursseilla käy yksittäisiä sotilaita ja poliiseja. Muuten osallistujat ovat usein ulkoilmaihmisiä.

– Kursseilla kannattaa käydä, se on ainoa tapa pitää yllä reserviläistaitoja, Maunula sanoo.

Tiina Juujärvi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka