Muut

Pipoja vastasyntyneille juhlavuoden kunniaksi

  • Vaasa

Vaasan keskussairaala lähti mukaan vuoden 2017 neulontatalkoisiin. Tempauksen tavoitteena on kerätä noin 1 400 itse tehtyä villapipoa Vaasan vastasyntyneille tulevan vuoden aikana. Tapahtuma on mukana juhlistamassa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Idea lähti käyntiin Tampereen yliopistollisen sairaalan kätilöiltä ja levisi nopeasti Vaasan alueelle. Vapaaehtoiset ovat tehneet jo 155 pipoa. Pipojen teemana on suomalaisuus, ja Suomen perinteiset värit, sininen ja valkoinen, ovat ohjenuorana.

– Bongasimme tällaisen tempauksen internetistä. Ajattelimme, että olisi todella kiva ottaa tämä juttu käyttöön myös meille, Vaasan keskussairaalassa toimiva kätilö Annika Carlson kertoo.

Muistoja juhlavuodesta. Annika Carlson on työskennellyt kätilönä Vaasassa viisi vuotta. Hän rakastaa työtään, sillä jokainen päivä on hieman erilainen.

– Tässä työssä pääsee tukemaan ja auttamaan ihmisiä. Vauvan syntymä on huipentuma, joka palkitsee vanhemmat ja kätilön, Carlson kuvailee.

Pipohanke on tärkeä, sillä lapsi saa siitä muiston koko elämänsä ajaksi.

– Tällä tempauksella muistamme kaikkia vuonna 2017 syntyneitä. Myssy säilyy joillakin varmasti jopa aikuisuuteen asti. Se on hauska muisto, Carlson sanoo.

Neulontatalkoot vapaaehtoisvoimin. Neulontaurakka toteutetaan vapaaehtoisvoimin, joten jokainen on tervetullut mukaan projektiin.

– Talkoisiin on hyvä lähteä mukaan, jos tykkää neuloa, mutta koko suku on jo kyllästetty erilaisilla käsitöillä, Carlson sanoo.

Pipojen toivotaan olevan konepestäviä ja sinivalkoisia. Muuten tiukkaa linjaa ei ole, vaan luovuus saa loistaa.

Suomen itsenäisyys on arvokas. Neulotuilla pipoilla halutaan muistaa kaikkia, jotka ovat syntyneet Suomen juhlavuoden aikana. Tämän lisäksi pipohankkeella juhlistetaan jokaiselle suomalaiselle kallisarvoista itsenäisyyttä.

– Itsenäisyys on hyvin arvokasta. Minulle se tarkoittaa esimerkiksi puhdasta luontoa, demokratiaa ja turvallisuutta, Carlson toteaa.

Pipohankkeen tiedotuskanavana toimii Facebook-sivusto Suomipipo VKS:n vastasyntyneille – finlandsmössa åt nyfödda vid VCS.

Sivustolta löytyy neuvoja, neulontaohjeita sekä ilmoituksia pipojen keräyksistä. Yhteyttä voi ottaa Annika Carlsoniin ja ryhmän toiseen vastuuhenkilöön, Carolin Forsstörmiin, myös sähköpostitse tai puhelimitse.

Meri Lammi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka