Muut

Parturi-kampaamo juhlii 50-vuotista toimintaansa

  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Vaasalaisen parturi-kampaamon Maija Kuivasniemen toiminta alkoi vuonna 1967. Nykyinen omistaja Sari Blomberg siirtyi yrityksen ohjiin vuonna 2005 sukupolvenvaihdoksen myötä.

– Vanhempani Maija ja Eero Kuivasniemi perustivat parturikampaamon perheemme kotitaloon. Toiminta aloitettiin pienestä huoneesta Sienipolulla. 1970-luvulla taloon rakennettiin oma siipi kampaamolle ja palkattiin ensimmäiset työntekijät.

1980-luvun alussa rakennettiin Mustikkatien kiinteistö, jossa tiistaina 31. tammikuuta vietetään yrityksen 50-vuotisjuhlaa. Pääkirjastoa vastapäätä oleva toinen toimipiste on tällöin kiinni.

– Vietämme juhlaa koko päivän. Luvassa on kakkutarjoilua ja tarjouksia, ja teemme asiakkaille esimerkiksi hiuspohjanmittauksia ja suunnittelemme hiusmalleja. Vuosien varrelta on kertynyt paljon muistoja ja valokuvia, joista olemme tehneet juhlapäivää varten historiikkia.

Pitkä työura. 11 vuotta yrittäjänä toimineelle Blombergille parturi-kampaajan ammatti tuli äidin työn myötä tutuksi jo nuorena.

– Nuoresta asti sain olla äidilläni aputyttönä, ja tein töitä kaikki kesät ja lomat. Huuhtelin permanentteja, pesin rullia ja siivosin. Alalle kouluttautuminen ei kuitenkaan ollut selvää, vaan nuorena välillä harmittikin, kun ihmiset sanoivat, että minusta tulee parturi-kampaaja.

– Ala tuntui kuitenkin tutulta, kun aloin miettiä tarkemmin tulevaisuuttani. Päätin lähteä opiskelemaan, ja vuonna 1986 valmistuin Vaasan ammattikoulusta.

Parturi-kampaajan työssä on vierähtänyt jo 30 vuotta. Ammatin mielekkyys on aina säilynyt.

– Tykkään kovasti tehdä käsillä töitä ja olla työssä ihmisten kanssa. Nuorempana pohdin myös nuorisotyötä, mutta sitä olen saanut tehdä tarpeeksi kotonakin, nauraa neljän lapsen äiti.

– Kädentaidot ovat siirtyneet myös lapsilleni. Jos joku heistä lähtisi alalle, hän olisi parturi-kampaaja jo neljännessä polvessa, sillä myös mieheni mummi oli parturi.

Läsnä elämässä. Blomberg on kiitollinen hyvistä työntekijöistä. Toimivalla työyhteisöllä pötkii pitkälle.

– Yrityksessämme on monta pitkäaikaista työntekijää, jotka olivat jo äidillänikin töissä. Olen aina halunnut auttaa ja kannustaa myös nuoria eteenpäin työurallaan, ja vuosien varrella meillä on ollut useita opiskelijoita harjoittelussa.

– Työntekijämme ovat myös erikoiskoulutettuja Hårologi-hiusterapeutteja ja peruukkiasiantuntijoita. Hiukset ovat meille tärkeä asia. Kun ihmiseltä lähtevät hiukset ja hän saa sitten tukan takaisin, sillä on suuri merkitys hyvinvointiin, Blomberg kertoo.

Kampaamotuolissa asiakkaat jakavat elämän iloja ja suruja. Parturi-kampaajat ovat läsnä elämässä syntymästä kuolemaan.

– Pitkäaikaiset asiakkaat tulevat läheisiksikin. Meillä on paljon sukuja, joista asiakkaita käy jo kolmannessa ja neljännessä polvessa. Kun suvuilla on juhlia, meilläkin on paljon tapahtumaa.

Muuttuva ala. Parturi-kampaajan työ on hyvin moninaista. Blomberg pitää alaa rikkaana, ja mielekkyyttä tuo myös jatkuva muutos.

– Työssämme näkyy se, miten muoti jatkuvasti muuttuu ja kiertää. Ammattiimme liittyy tiiviisti myös hoitopuoli. Hiuslaser esimerkkinä ei tee Kekkoselle hiuksia, mutta se elvyttää hiuspohjaa ja voi olla avuksi verenkierrosta johtuvaan hiustenlähtöön.

Alan kehitys näkyy myös parturi-kampaajan työvälineissä ja käytettävissä tuotteissa.

– Ennen hiusraudat lämmitettiin puuhellassa tai erityisessä rautauunissa, ja nyt ne ovat heti lämpimiä. Väriä puolestaan laitettiin ennen vain värillisellä kampausnesteellä, joka lähti parissa päivässä pois. Valikoimiin on tullut myös paljon erilaisia muotoilutuotteita.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka