Muut

Nuorten lahjakkuuksien taideteokset esille

  • Vaasa

Vaasan Ateljé Tornissa nähdään elokuun 2. päivään saakka nuorten tekemiä taideteoksia. Taidenäyttelyn järjestää Vaasan Taidekerho ry, ja sponsorina toimii Finlands Svenska Kulturfondet.

Kolmatta kertaa järjestettävään nuorten taidenäyttelyyn osallistuu tänä vuonna 22 taiteilijaa, mikä on suurin osallistujamäärä tähän asti.

Kaikki taitelijat esille. Taidegraafikko Janika Herlevi toimii näyttelyn jyryttäjänä, eli hän valitsi ja ripusti näyttelyyn tulevat teokset.

– En karsinut yhtään taiteilijaa pois, sillä on hyvin tärkeää saada kaikkien teoksia näytille. Joillain oli kuitenkin todella monta teosta, joten muutama työ täytyi laittaa syrjään, Herlevi kertoo.

– Minut yllätti se, että vaikka taiteilijat ovat nuoria, perinteistä maalausta löytyy todella paljon. Valokuvausta ei ole hirveästi ja liikkuvaa kuvaa ei yhtään, hän jatkaa.

Herlevi kertoo tällaisten tilaisuuksien olevan todella tärkeitä nuorille, sillä näin he saavat nimensä esiin ja oppivat taidenäyttelyihin osallistumisesta.

– Nuorille on hirveän tärkeää saada näkyvyyttä, ja monet taitelijaseurat vaativatkin kokemusta näyttelyistä. Tässä näyttelyssä ei ole rajattu mitään, ja osallistuminenkin oli ilmaista, joten nuorten oli helppoa saada teoksiaan esiin.

Näkyvyyden saaminen tärkeää. Vaasan taidekerhon intendentti Carola Seittu pitää nuoria taiteilijoita tärkeinä.

– Joka toinen vuosi satsaamme nuoriin, mistä on hyötyä muun muassa valmistuneille taiteen ammattilaisille, jotka eivät ole oikein saaneet näkyvyyttä.

Seittu kertoo monien nuorien olevan epätietoisia siitä, kuinka paljon työtä näyttelyn järjestämisessä oikein on.

– Pitää miettiä, miten ja millaisia töitä laittaa esille. Sen lisäksi täytyy miettiä kutsuvieraita ja tarjoiluja. Suunnittelua on oikeasti paljon enemmän, mitä luullaan.

Seittu arvelee, että osallistujien määrä voi kasvaa tulevaisuudessa vielä suuremmaksi, sillä määrä on noussut joka vuosi.

– Suunta on ainakin hyvä, sillä nuoria tulee aina vain enemmän mukaan.

Hauska kokemus. Yksi nuorista lahjakkaista taitelijoista on 23-vuotias Emma Håkans, joka on valmistunut kuva-artesaaniksi Pietarsaaresta. Hän oli tätä ennen osallistunut vain koulun taidenäyttelyihin.

– Näyttelyyn osallistuminen oli hauskaa, ja jos lisää tällaisia mahdollisuuksia tulee, haluan kyllä osallistua, Håkans kertoo.

Nuori nainen on aina ollut taiteellinen, ja hänen äitinsä isä maalasi öljyväreillä. Itsekin hän on suuntautunut eniten maalaukseen, ja valokuvista piirtely tai maalailu muotokuvien lisäksi on kaikkein kiinnostavinta. Inspiraationsa hän saa musiikista ja kuvista.

Milja Lammi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka