Muut

Nightwishin rumpali ei suostu soittamaan rahasta

  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Nightwish-yhtye on pitänyt rumpalina toimivan Kai Hahdon kiireisenä, mutta kesällä mies on ehtinyt myös olla kotona perheen kanssa.

– Kesäkuu meni keikkoja tehdessä. Heinäkuu oli melkein vapaata, mutta kävin Japanissa sähkörumpuja valmistavan Rolandin tehtaalla ja tein myös opetushommia.

Mitä mies kaipaa Vaasasta pitkien kiertueiden aikana?

– Tietenkin läheisiäni kaipaan. Olen asunut täällä koko elämäni, ja pohjalaiset sukujuureni ovat vahvat.

Lämmin vastaanotto. Hahto värvättiin kaksi vuotta sitten unettomuudesta kärsineen Jukka Nevalaisen tilalle Nightwishin rumpaliksi. Kiteellä vuonna 1996 perustettu yhtye faneineen on ottanut vaasalaisen hienosti vastaan.

– He ovat todella leppoista jengiä. Me ollaan hieno soppa erilaisia suomalaisia perinteitä ja kulttuureja, eikä ole ollut sellaista hetkeä, että tuntisin itseni ulkopuoliseksi. Kaikki ovat vastaanottaneet minut tosi hyvin, eikä faneilta ole tullut vihapostia, Hahto kertoo.

Innokkaita faneja ei ole Hahdon kotiovella vielä nähty.

– Fanit ovat valveutuneita ja tietävät meistä joskus vähän liikaakin. Välillä Tuomas Holopaisen kotipihassa Kiteellä odottaa toiselta puolen maailmaa saapuneita faneja. Vaasassa olen vielä saanut olla rauhassa, tosin olen kyllä hyvin vähän kotona, Hahto nauraa.

Hahto on aikaisemminkin kiertänyt maailmaa, mutta Nightwishin myötä estradit ovat kasvaneet.

– Nightwish on hirveän iso organisaatio. Asiat on eri tavalla järjestetty, ja kaikki on pitkälle ajalle tiedossa. Keikkapaikat ovat välillä olleet todella isoja halleja tai areenoita. Pitseriannurkkakeikkaa en ole saanut enää tehdä, vaikka olisin halunnut.

– On hetkiä, että pystyn ottamaan vapauksia, mutta keikat ovat etukäteen suunniteltuja ja pyörivät aikakoodeilla. Yritän soittaa vanhat biisit orjallisesti niin kuin Nevalainen on ne soittanut fanienkin takia.

Musiikin pitää puhutella. Hahto tekee nykyään opetustöitä lähinnä yksityisesti. Hän on mukana myös Max on The Rox ja Wintersun-yhtyeissä.

– Minulla on Bock’sin panimon vieressä tila, jossa opetan. En todellakaan tiennyt, että minusta tulee ammattimuusikko tai rumpali. Olen ajautunut porukoihin, joissa asiat ovat rullanneet eteenpäin.

– Moni ei itse asiassa tiedä, että olen Nightwishin levylle soittanut perkussiota. Pimputtelen vähän pianoa ja tapailen kitaraa, mutta soittaminen pyörii rumpujen ympärillä.

Hahto kertoo, että paljon musiikkia on jäänyt tekemättä, kun se ei ole puhutellut.

– Jos musiikki ei anna minulle mitään, en voi lähteä sitä tekemään. Rahasta soittamiseen en ole koskaan uskonut.

Tauko tulossa. Milloin Nightwish tulee Vaasaan? – Kiertue loppuu lokakuussa Japaniin, ja sitten tulee ainakin reipas vuoden tauko. Uutta levyä ei tässä vaiheessa tehdä.

– Meidän oli tarkoitus tulla Vaasan uudelle jalkapallostadionille, mutta asiat eivät menneet niin kuin halusimme. Toivottavasti saadaan orkesteri Vaasaan vuonna 2018, jolloin palaamme tien päälle.

Hahto kertoo olleensa itse mukana katsomassa Nightwishin keikkaa 2000-luvun alussa Rantarockissa. Yhtyeen edellisestä Vaasan-keikasta on siis vierähtänyt jo tovi. Mitä nähtävyyksiä Hahto näyttäisi Vaasasta bändikavereilleen?

– Kyllä ne diggaa tuosta merestä. Kaupunki on kuitenkin aika pieni, ja nähtävyydet näkee nopeasti.

Kotikaupungissaan Hahto ei hyppää auton rattiin vaan pyörän satulaan.

– Olen tehnyt periaatepäätöksen, etten osta autoa pihaan ruostumaan 200 päiväksi vuodessa. Vaasa on niin pieni kaupunki, että täällä pääsee pyörällä mihin vaan.

Susanne Hänninen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka