Muut

Mentalisti ihastui Vaasan luontoon

  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Jose Ahonen on mies, joka saa muutamalla kysymyksellä selvitettyä, mitä ajattelet. Vaasalaistuneen Ahosen taikuuden alaa kutsutaan mentalismiksi, mielen taikuudeksi.

– Harjoitan taikuuden muotoa, jossa luodaan illuusio ajatusten lukemisesta. Vaikutan myös ihmisten valintoihin ja ennustan, mitä he tulevat valitsemaan. Show’ssa huumori on koko ajan läsnä, kertoo Ahonen.

Ahosen keikalla ei nähdä perinteisiä taikatemppuja, mutta esimerkiksi satunnaisesti valitun avustajan ajatteleman luvun selvittäminen saa yleisön hämmennyksen valtaan.

– Yleinen reaktio on epäluuloisuus, yllätys ja sitä kautta positiivinen kokemus. Parhaimmillaan olen saanut avustajan positiivisella tavalla kyyneliin saakka. Monesti temppuni ovat sen kokoluokan juttuja, että ihmisillä ei riitä käsityskyky selittämään niitä kuin siten, että ne ovat sovittuja. Tämän vuoksi aina arvon avustajat.

Videopalvelu YouTubeen Ahonen on tehnyt useita viraalivideoita. Pankin räjäytti Ahosen Taikuutta koirille -video, jota on katsottu yli 16 miljoonaa kertaa. Hauskalla videolla Ahonen tekee taikatemppuja koirille, jotka ovat varsin hämillään tapahtuneesta.

– Videot ovat keränneet yhteensä yli 26 miljoonaa katselukertaa, ja niitä on katsottu kaikista maailman maista, paitsi Pohjois-Koreasta.

Esikuvat maailmalta. Ahonen tekee paljon keikkoja erilaisissa juhlissa ja luennoi yrityksille ihmisten lukemisesta ja vuorovaikutustaidoista. Asiakkaina ovat olleet muun muassa lentokenttien turvapäälliköt.

Teini-iässä Ahonen kiinnostui hypnoosista, kunnes löysi 2000-luvun alussa mentalismin.

Ahosen esikuvina ovat olleet 1950–60-luvulla esiintynyt puolalainen Chan Canasta, yhdysvaltalaiskaksikko Penn & Teller sekä englantilainen mentalisti Derren Brown, jonka liveshow nähtiin muutamia vuosia sitten Ylellä.

– Brownin olen nähnyt livenä, ja pääsin keikan jälkeen hänen kanssaan pubiin yhdelle. Oli huikea kokemus tavata oma idoli.

Askeleen edellä. Ajatusten lukeminen saattaa vaikuttaa nopealta ja helpolta, mutta yhden illuusion eteen on tehty tuhansia tunteja työtä.

– Jotkut ihmiset epäilevät minulla olevan yliluonnollisia kykyjä, toiset taas kokevat hankalaksi jutella minulle, sillä he pelkäävät minun lukevan heidän ajatuksiaan. Sanon kuitenkin aina, että luen ajatuksia vain töissä.

Sukupuolella tai iällä ei ole vaikutusta siihen, kuinka vaikea kyseisen henkilön ajatuksia on lukea. Juopunutta henkilöä taas on hankala lukea.

– Jos henkilö yrittää tuplabluffata minua, yritän pysyä vain askeleen edellä siinä leikissä.

Esimerkiksi olemuksesta ja pukeutumisesta Ahonen hakee aina vinkkejä.

– Insinööri ajattelee kuin insinööri ja taiteilija kuin taiteilija, summaa Ahonen.

Henkinen mökki. Tamperelainen Ahonen on vaasalaistunut avopuolisonsa myötä, ja Vaasasta on muodostunut hänelle vähän kuin henkinen mökki.

– Vaasan meri ja luonto ovat jotain sellaista, mitä sisämaassa ei ole. Tykkään olla luonnossa ja kalastaa, ja Vaasassa on loistavat kalavedet. En vielä tunne hirveästi ihmisiä Vaasasta, vaan olen kaupungissa aika paljon erakkona ja annan mielen tyhjentyä.

– Vaasa on minulle inspiroiva paikka, ja tulevan ohjelmistoni pari oleellisinta temppua olen kehitellyt siellä.

Kotona Ahonen ei mentalistin taitojaan käytä. Hän kertoo ajatusten lukemisen olevan paljon vaikeampaa tutun henkilön kanssa.

– Pohjimmiltaan pokka on tosi tärkeä, ja tuntemattoman ihmisen kanssa se on paljon helpompi säilyttää kuin tutun kanssa. Jos sanon tuntemattomalle, että ajattele lukua yhden ja kymmenen välillä, hän ajattelee usein lukua seitsemän. Jos tutulta pyydän samaa, hän ajattelee tahallaan ykköstä, naurahtaa Ahonen.

Jaakko Jokela

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka