Muut

Liikkumisen iloa aamusta iltaan

  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat tunnetusti kiireistä aikaa kuntosaleilla ja -keskuksissa.

Wasa Sports Clubilla ryhmäliikuntaohjaajana ja personal trainerina työskentelevä Aino Rouhiainen, 28, on ehtinyt juuri ohjata päivän ensimmäisen jumppansa. Päivästä riippuen ohjattavia tunteja kertyy kahdesta neljään kappaletta.

Rouhiainen aikatauluttaa päivänsä kurinalaisesti. Työnteolle, ruokailulle ja levolle on määritelty tarkat ajankohdat.

– Ohjaaminen on kokopäivätyötä. Ei riitä, että tulee vain paikan päälle ohjaaman tunnin, vaan tuntien suunnittelu, opettelu ja musiikin valinta vievät paljon aikaa. Tämän ympärille pitää suunnitella vielä ruokailut ja nukkumiset, Rouhiainen kuvailee.

Rouhiainen suhtautuu työhönsä intohimoisesti, mikä näkyy myös osallistujamäärissä. Tunnit ovat lähes aina täynnä.

– Olen kuullut, että minulla on kyky saada ihmiset ylittämään itsensä. Ehkä asiakkaat kokevat näin saavansa treenistä enemmän irti ja haluavat siksi osallistua tunneilleni uudestaan, Rouhiainen pohtii.

Ei vain pintakiiltoa. Erityisesti nuorten naisten keskuudessa levinnyt fitness-buumi on kasvattanut voimakkaasti myös perinteisen kuntosaliharjoittelun suosiota.

– Ennen naiset vähän pelkäsivät salilla treenaamista. Ajateltiin, että painoja nostelemalla lihakset kasvavat heti hirveän isoiksi. Televisio-ohjelmien ja sosiaalisen median kautta tietämys on kuitenkin lisääntynyt.

Sosiaalisessa mediassa pyörivät treenipäivitykset, ruokareseptit ja salilla otetut ”selfiet” ja ”belfiet” herättävät monissa myös ulkonäköpaineita.

– Ulkonäkö on monille tärkein motivaattori. Kun media on täynnä kauniita fitness-kilpailijoita, halutaan itsekin näyttää samalta. Terveyden ja hyvinvoinnin merkitys kasvaa kuitenkin koko ajan, eikä treenaaminen ole enää pelkkää pintakiiltoa.

Ajattelutavat uusiksi. Hyvinvointibuumi on rohkaissut monia hankkimaan kokonaan oman personal trainerin. Rouhiaisen mukaan asiakkaista ei ole hänen viisivuotisen personal trainer -uransa aikana ollut kertaakaan pulaa.

– Monet tietävät, mitä pitäisi tehdä, mutta eivät saa sitä itsestään irti. Lisäksi erityisesti naisilla on tapana lopettaa liian aikaisin tai keventää painoja, jos alkaa tuntua ikävältä.

Valmennuksessa Rouhiainen pyrkii keskittymään erityisesti asiakkaan mentaaliseen puoleen.

– Monilla suurin ongelma löytyy omasta ajattelutyylistä, jota pitäisi saada muutettua. Suuret elämäntapamuutokset ja painonpudotus vaativat aina sinnikkyyttä. Liian nopeat muutokset ovat harvoin pysyviä, Rouhiainen painottaa.

Pitkiä päiviä. Vaikka kuntokeskuksen ovet illalla sulkeutuvat, ei Rouhiaisen työpäivä pääty vielä tähän. Päivätyönsä ohessa hän kirjoittaa yhtä Suomen suosituimmista treeni- ja hyvinvointiblogeista.

Tällä hetkellä blogilla on noin 40 000 yksittäistä lukijaa viikossa. Rouhiainen kertoo blogissaan avoimesti elämästään ja näkemyksistään, mutta suuri lukijamäärä luo myös paineita.

– Ihmisillä on paljon erilaisia mielipiteitä hyvinvoinnista, ravinnosta ja treenaamisesta. Siksi minun pitää miettiä todella tarkkaan, mitä kirjoitan, jotta pystyn seisomaan sanojeni takana.

Virheet ja huonosti perustellut väitteet huomataan heti, ja kommentit saattavat olla ikäviä.

– Blogin alkuvuosina jokainen negatiivinen kommentti tuntui tosi pahalta. Niitä tulee kuitenkin vähän, enkä ota niistä itseeni enää samalla tavalla kuin ennen.

Saana Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka