Muut

Kuvataiteilija iloitsee onnistuneista yksityiskohdista

  • Vaasa

Kuvataiteilija Hans Westergård on koonnut töistään uuden näyttelyn kotikaupunkiinsa Vaasaan. Näyttelyn nimi on Piirtäjä – Tecknaren, ja nimensä mukaisesti siinä keskitytään Westergårdin piirroksiin.

Suurin osa näyttelyn piirroksista esittää ihmisiä. Westergårdin mukaan näyttelyssä ei ole varsinaista teemaa, mutta hän on hakenut teoksissaan kasvoista ajatusta tai tunnelmaa.

– Monissa töissäni kuvan ihminen katsoo muualle ja on ajatuksissaan. Jokainen saa tulkita kuvassa olevan ihmisen ajatukset omalla tavallaan, Westergård kertoo.

Piirtämisessä on Westergårdin mukaan parasta se, kun pääsee suhteelliseen tyydyttävään lopputulokseen.

– Taiteilijana en voi olla sataprosenttisen tyytyväinen töihin, sillä täydellistä työtä ei olekaan. Voin kuitenkin pitää esimerkiksi jotain teoksen yksityiskohtaa onnistuneena, hän sanoo.

Työ innostaa. Westergård on piirtänyt lapsesta saakka, omien sanojensa mukaan ”siitä saakka, kun tajusin, mikä kynä on”. Hän on kiitollinen kansakoulunopettajalleen, joka huomasi lahjakkuuden ja kannusti piirtämään.

Kokopäiväisenä taiteilijana Westergård on työskennellyt vuodesta 1989 lähtien.

– Olen etuoikeutettu, kun saan tehdä sitä, mitä haluan, hän sanoo.

Kokenut taiteilija ei jännittänyt uusimman näyttelynsä avajaisia, sillä näyttelyitä Westergårdilla on takana jo noin neljäkymmentä. Edellinen näyttely oli Vaasassa vuonna 2014. Näyttelyitä on ollut muualla Suomessa sekä muun muassa Ranskassa ja Ruotsissa.

Westergård inspiroituu työstä ja tyhjästä paperista.

– Voin nähdä esimerkiksi kadulla ihmisen, joka inspiroi tekemään taideteoksen. Oikeastaan haluan välttää sanaa inspiraatio. Sanoisin mieluummin innostuvani pikkuhiljaa työtä tehdessäni. Ajatus lopputulokseen pääsemisestä innostaa myös.

Taidetta hyvään kotiin. Ajatus järjestää näyttely piirroksista syntyi, kun Westergård huomasi niiden sopivan Galleria Ulricoon. Westergårdilla oli jo valmiina joitain piirroksia, ja näyttelyä varten hän teki niitä lisää.

Piirtäjä – Tecknaren -näyttelyn piirrokset on tehty hiilen, pastellin ja lyijykynän avulla.

– Myin Tupakkatauko-piirroksen yli kaksikymmentä vuotta sitten. Se tuli myöhemmin myyntiin eräässä taideliikkeessä, ja halusin ostaa sen takaisin. Piirroksen myyminen oli kaduttanut, Westergård kertoo.

Mies lisää kuitenkin, että taitelija ei saa rakastua töihinsä, koska niitä tulee lisää. Normaalisti hän on tyytyväinen, jos taideteokset pääsevät hyvään kotiin.

o Piirtäjä – Tecknaren -näyttely on esillä Galleria Ulricossa 14.6. asti.

Essi Saarenpää

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka