Muut

Kunniakkaiden perinteiden erotuomarikerho

  • Vaasa

Kannustushuudot kaikuvat, valmentajat huutelevat vinkkejään suojateilleen ja erotuomarin pilli viheltää pitäen pelin hallinnassa, kun käynnissä on Vaasan puulaakijalkapallon finaali Elisa-stadionilla.

Vaikka kyseessä on puulaakijalkapallo, meiningissä on harvinaisen ammattimainen ote.

Yhteenkuuluvuutta ja kuntoilua. – Hauskanpito ja liikunta ovat meillä etusijalla, mutta tottahan peliin helposti tempautuu mukaan vakavammallakin otteella, Vaasan erotuomarikerho ry:n (VEK) puheenjohtaja Mika-Markku Karjala sanoo.

– Tärkeintä on saada ihmiset urheilemaan ja pitämään kunnostaan huolta, varapuheenjohtaja Toni Pohjoismäki lisää.

Puulaakijalkapallo luo myös yhteenkuuluvuuden tunnetta esimerkiksi työporukoihin, kuten nyt stadionilla pelaavaan Wärtsilän joukkueeseen.

– Turnauksessa pelattiin yli sata peliä, ja tiimejä oli mukana 43, joten melko isosta seulasta finaalijoukkueet ovat valikoituneet, Pohjoismäki sanoo.

Vaasan Puulaakiliiga 2016 päättyi kovan taistelun jälkeen naisten sarjassa FC Ikuisten Timanttien ja miesten sarjassa Wärtsilän voittoon.

82 vuotta tuomarointia. Vaasan erotuomarikerhon perusti jo vuonna 1934 senaikaisen Vaasa-lehden päätoimittaja Jaakko Ikola.

Nykyinen puheenjohtaja Mika-Markku Karjala on tuomaroinut jo 20 vuotta. Puheenjohtajan tehtävässä hän aloitti puolitoista vuotta eli kaksi kautta sitten.

– Vuosien aikana on tullut itsekin pelattua jalkapalloa, ja myöhemmin mielenkiinto on siirtynyt yhä enemmän tuomaroinnin puolelle, Karjala kertoo.

Kerhon perinteet ovat kunniakkaat, sillä se on aina pyrkinyt olemaan mukana hyväntekeväisyydessä antamalla suurimman osan tuotoistaan muun muassa lastenkotien joululahjojen hankintaan.

Tuomareita tilauksesta. VEK:n tuomareita on mahdollista saada peleihin Pohjanmaan alueella, mutta poikkeuksiakin tehdään, sillä keikkoja on tehty kauemmaksikin.

Erotuomarikerhoon on mahdollista päästä jäseneksi, kun on käynyt peruskurssin. Kerhon jäsen saa suorittamistaan tuomaroinneista korvauksen eli erotuomaripalkkion, joten harrastus voi olla myös lisätulonlähde.

– Pelejä voi tuomaroida viikossa yhdestä seitsemään tai enemmänkin oman halun mukaan. Erotuomarit pitävät myös huolta pelien järjestämisestä ja aikatauluttamisesta Puulaakiliigassa, kertoo Karjala.

– Puulaakiliigassa tuomaroiminen on erilaista verrattuna seurajalkapallon tuomarointiin siinä mielessä, että tätä tehdään enemmän harrastepohjalta. Myös sellaiset henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta pelata seurassa ja joilla ei ole pelaajataustaa, pääsevät harrastamaan jalkapalloa.

Juho Kauranen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka