Muut

Kotoutuminen on asenteesta kiinni

  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Hamid Sadikin mukaan hyvää elämää haluavan ihmisen pitää tehdä töitä toteuttaakseen toiveensa. Sadiki muutti Marokosta Suomeen vuonna 1990 ollessaan 27-vuotias, ja uuden elämän aloittaminen Suomessa vaatikin paljon töitä.

Sadiki ei halunnut jäädä kotimaahansa. Vaikka pakottavaa syytä lähdölle ei ollut, nuori mies kaipasi jotain uutta. Hän halusi etsiä töitä ulkomailta. Sadiki muutti ensin Seinäjoelle, koska siellä asui yksi hänen sukulaisistaan.

Uuden elämän aloittaminen Seinäjoella ei ollut helppoa, sillä töitä ei tahtonut löytyä. Sadiki ei kuitenkaan lopettanut työnhakua, ja muutaman vuoden kuluttua hän pääsi töihin Ilmajoen Osuusmeijeriin. Sadiki oli ensimmäinen ulkomaalainen, joka sai töitä Ilmajoelta.

Kielen oppiminen auttaa. Suomessa vaikeinta oli oppia kieli. Äidinkielenään arabiaa puhuva Sadiki oli lukenut koulussa ranskaa ja hieman englantia, joihin verrattuna suomi kuulosti erilaiselta ja oudolta. Kielen oppiminen oli kuitenkin tärkeää kotoutumisen kannalta.

– Oppiminen on asenteesta kiinni. Jos kieltä ei halua oppia, sitä ei opi millään, Sadiki toteaa.

Työskenneltyään Ilmajoen Osuusmeijerissä Sadiki meni töihin pesulaan, jonka esimies puhui vain suomea. Työelämä kartutti kielitaitoa, ja nykyään Sadiki osaa suomea hyvin.

Seinäjoella asuessaan hän tapasi suomalaisen naisen, ja he menivät naimisiin. Avioliitto on kestänyt jo 25 vuotta.

– Kielen oppimista auttoi, kun piti hoitaa esimerkiksi pankkiasiat itsenäisesti ilman vaimon apua. Aluksi puhuin vaimoni kanssa englantia, mutta nyt kotona puhutaan suomea, Sadiki kertoo.

Vuodesta 2004 lähtien Sadiki on työskennellyt I-Medioiden lähettinä. I-Mediat kustantaa muun muassa Vaasan Ikkunaa ja Pohjalaista. Lähetin työnkuva on monipuolinen.

– Teen kaikenlaista. Huolehdin esimerkiksi postista ja autoista. Tämä on hyvä työpaikka, ja olen tyytyväinen saatuani tällaisen työn, Sadiki sanoo.

Aprillipiloja. Hauskimpia työtehtäviä on ollut sanomalehden aprillipiloissa avustaminen. Kun Pohjalainen uutisoi kaksi vuotta sitten Joakim Strandin ostaneen Rantakadun nimeämisoikeuden ja muuttaneen kadun nimen Joakim Strand gataniksi, Sadiki oli mukana kiinnittämässä uutta katukylttiä.

Vuosi sitten Sadiki esitti kaupunginjohtajan muotokuvan maalannutta virolaista taiteilijaa. Tänä vuonna aprillipäivän roolina oli Hietalahden stadionin ostanut sheikki Khalid Mohammed al Ghamdi.

Idea aprillipilaan tuli Sadikilta. Sheikin päähine oli hankittu erikseen Dubaista, mutta muut vaatteet rooliin hänellä oli omasta takaa.

– Aprillipilavideon tekeminen oli hauskaa. Yleensä lehden pila tavoittaa hyvin lukijat, Sadiki hymyilee.

Kotoutumista pitää haluta. Suomessa Sadikin mukaan parasta on tasa-arvo. Hän toivoo, että Suomessa autettaisiin apua tarvitsevia maahanmuuttajia. Itse Sadiki sai apua vaimoltaan ja sukulaisiltaan. Kotoutuminen onnistuu, jos sitä vain itse haluaa. Tärkeintä on kielen oppiminen ja työelämään pääseminen.

Sadiki ei kuitenkaan ole välttynyt negatiivisilta kommenteilta.

– Joskus on sanottu ikävästi, mutta jätän sellaiset puheet huomioimatta, hän selittää.

Sadiki on käynyt Marokossa viimeksi kolme vuotta sitten. Synnyinmaastaan hän kaipaa aurinkoa sekä kavereitaan ja sukulaisiaan. Siitä huolimatta Suomen pimeä talvi ei ole tuntunut ikävän pitkältä kuin vasta viime vuosina. Nuorena talvi ei haitannut.

Marokossa Sadiki kasvoi jalkapallon parissa, sillä laji on maan suosituimpia. Rakas harrastus on jatkunut myös Vaasassa, ja vapaa-ajallaan Sadiki valmentaa VPS:n juniorijoukkuetta.

Essi Saarenpää

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka