Muut

Kosmetiikka osaksi apteekkien valikoimaa

  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Usean ammatin opiskelu on nykypäivänä yhä suositumpaa. Myös farmaseuttina työskentelevä Sophia Hudd, 37, halusi täydentää osaamistaan toisen ammatin avulla.

Siinä missä useat farmaseutit tukevat myyntityötään kaupallisella tutkinnolla, halusi Hudd erikoistua hieman erilaiseen suuntaan ja opiskeli kosmetologiksi.

– Farmaseutin ja kosmetologin tutkinnot täydentävät hyvin toisiaan. Ensimmäisestä saa hyvän teoriapohjan ja toisesta taas käytännön oppeja, jotka olivat mielestäni tärkeimmät lisät farmaseutintutkintooni, Hudd kertoo.

Etelän kautta takaisin Pohjanmaalle. Sophia Hudd on kotoisin Kokkolasta. Hän valmistui farmaseutiksi Åbo Akademista vuonna 2004.

Muutaman vuoden Etelä-Suomen kierroksen ja farmaseuttiopintojen jälkeen hän teki paluun Pohjanmaalle vuonna 2005, ja on siitä asti työskennellyt Vaasan Kirkkoapteekissa.

Tehtyään töitä muutaman vuoden Hudd halusi täydentää osaamistaan ja ryhtyi opiskelemaan kosmetologiksi. Vuonna 2011 hänellä oli käsissään toinen tutkinto ja läjäpäin käytännön osaamista.

– Olin aiemminkin ollut kiinnostunut kauneudenhoidosta ja hakenut kouluihin. Silloin aika ei kuitenkaan tuntunut vielä sopivalta. Kypsyttelin ajatusta jonkin aikaa, kunnes Vaasassa työt ja ajoitus kohtasivat, ja päätin hakea ammattikouluun.

Hudd painottaa, että kosmetologin ja farmaseutin ammatit tukevat vahvasti toisiaan. Yliopistossa opiskellaan anatomiaa ja saadaan tietoa eri sairauksista. Kosmetologiopinnoissa taas keskitytään siihen, miten voi käytännössä vaikuttaa esimerkiksi ihoon.

– Ammattikouluun mennessä minulla oli jo hyvä teoriatieto asioista. Siellä opiskellessani taas ymmärsin teorian ja käytännön yhteyden. Esimerkiksi kun teen viisi jalkahoitoa, kohtaan taatusti viidet erilaiset jalat, joita pitää hoitaa eri tavoin.

Kokonaisvaltainen tietotaito. – Monilla ihmisillä on luulo, että farmaseutti on vain kassatyöntekijä lääkekaupassa, vaikka oikeasti olemme paljon muutakin.

Hudd sanookin, että farmaseutin tulee olla melkein kaikkien alojen asiantuntija, eikä oikeastaan ole mahdollista erikoistua vain yhteen asiaan.

Kosmetologin ammatistaan johtuen Huddin osaaminen keskittyy kuitenkin pitkälti ihonhoitoon, ja se näkyy myös tuotevalikoimassa.

– Meillä on valikoimassa herkälle iholle tarkoitettuja kosmetiikkatuotteita, joita ei marketeista saa.

Huddin osaamisesta ovat perillä niin asiakkaat kuin muut työntekijätkin. Iho-ongelmista kärsivät ohjataan helposti hänen juttusilleen, ja asiakkailta onkin tullut kiitosta tällaisesta erikoisosaamisesta.

Uuden kehittäjä. Juuri kiinnostuksensa ja innostuksensa vuoksi Sophia Hudd on halunnut olla kehittämässä uudenlaista apteekkitoimintaa myös Vaasaan.

– Ulkomailla ja Suomen isoissa kaupungeissa apteekeista voi ostaa jo paljon erilaisia tuotteita. Mielestäni olisi mahtavaa, että Vaasa suhteellisen pienenä kaupunkina olisi edelläkävijä tällaisissa asioissa.

Hudd korostaa, että tarkoituksena ei ole ottaa apteekin valikoimiin ihan mitä tahansa tuotteita, vaan panostaa laadukkaisiin ihonhoito- ja kosmetiikkatuotteisiin, joita ei muualta saa.

Hudd on halunnut työpaikalleen myös sellaisia markkinointikanavia, jotka eivät Suomessa ole apteekeille kovin tyypillisiä. Kirkkoapteekki on vahvasti mukana sosiaalisessa mediassa, ja lisäksi bloggaajille ollaan järjestämässä ilta, jossa esitellään apteekkikosmetiikkaa.

– Haluan, että ihmiset saavat tietää, että apteekissa voidaan myydä paljon muutakin kuin lääkkeitä, Hudd tiivistää.

Siiri Salo

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka