Muut

Kissan leikkaaminen kannattaa

  • Vaasa

KISSATALON TARINOITA: Kissatalolla ovat kesän perinteiset pentukiireet nyt kuumimmillaan, ja tähän mennessä meille on tullut jo 35 pientä, koditonta kissanalkua.

Suurin osa pennuista on orpoina löydettyjä, ja ne ovat nyt kasvamassa ja vahvistumassa rakastavien ihmisemojen huomassa.

Olemme huolissamme kaikkien niiden pentujen vuoksi, jotka jäävät oman onnensa nojaan luontoon. Iso osa menehtyy viimeistään ensimmäisten pakkasten tullessa, osa selviytyy ja tuottaa itse ensi kesänä villipentuja.

Kesäkissaongelman tilalle ovat tulleet kissapopulaatio-ongelmat, joissa samalle alueelle saattaa syntyä kymmenien, jopa satojen villiintyneiden kissojen yhteisö.

Kissapopulaation syntyyn riittää alkuun jo yksi leikkaamaton narttu, sillä kissat lisääntyvät nopeasti ja valvomattomissa olosuhteissa jopa jälkeläistensä kanssa. Leikkautuksen tärkeyttä ei siis voi tarpeeksi painottaa, sillä ainoa ratkaisu kissojen hallitsemattomaan lisääntymiseen on ennaltaehkäisy.

Onneksi suurin osa meille tulevista pennuista saa kodin nopeasti luovutusikään ehdittyään.

Parhaimmassa asemassa ovat ne pennut, jotka löytyvät ihan pikkuisina. Kissa kasvaa ja kehittyy nopeasti, ja ilman ihmiskontaktia sen sosiaalistuminen on kymmenen ensimmäisen elinviikon jälkeen jo huomattavan hankalaa.

Tärkeää olisi saada kiinni myös emo, jotta se voisi huolehtia jälkeläisistään ja jotta se ei enää tekisi luontoon uusia pentuja.

Vaikka pennut ovat suloisia, aikuisen kissan adoptoimisessa on monia hyviä puolia. Pentuiän ohittanut kissa on rauhallisempi, sen luonne on paremmin tiedossa ja sillä on omistajalleen kuitenkin aivan yhtä paljon annettavaa.

Meillä on kirjoilla pitkälti toistasataa koditonta, aikuista kissaa, joilla jokaisella on omat erityispiirteensä ja hauskat tapansa.

Tällä hetkellä kotihoidossa asuva Missy-kissa on yksi tuoreimpia tulokkaitamme, ja epäilemättä myös yksi viehkeimpiä. Missy on kuusivuotias, itsekin jo moninkertainen äiti, joka on älykäs, sosiaalinen ja hyvin ihmisrakas kissa. Se etsii kotia ainokaisena, sillä toisista nelijalkaisista se ei tunnu pitävän. Sen pennut ovat jo kaikki saaneet oman kodin. Olisiko nyt vihdoin Missyn vuoro?

Anu Lehtiö

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka