Muut

Kirpputori omien lasten innoittamana

  • Vaasa

Viikon vieras: Vuonna 1997 Elisa Itälaakso muutti parturi-kampaaja-opintojensa takia Kristiinankaupungista Vaasaan ja ihastui kaupunkiin. Vaasa näyttäytyi sopivan kokoisena, ja työmahdollisuuksiakin oli enemmän kuin kotikaupungissa, joten Itälaakso päätti jäädä.

Koulun jälkeen Itälaakso sai myyjän töitä eläinkaupasta ja löysikin myyntialasta oman kutsumuksensa. Nyt takana on jo 16 vuotta myyjänä.

Uusi kirppis Vetokannakselle. Reilu kolme viikkoa sitten vietettiin Vetokannaksella, vanhan pitsitehtaan talossa, uuden kirpputorin avajaisia.

Tuolloin lastenvaatteisiin ja -tarvikkeisiin keskittyvä kirpputori Pikkuisen kirppis avasi ovensa ensimmäistä kertaa, ja se sai heti hyvän vastaanoton.

Itälaakso kertoo, että hänen lapsensa ovat olleet innoittajina, kun hän päätti perustaa lapsille suunnatun kirpputorin. Hän muisteleekin, että kun omat lapset olivat aivan pieniä, oli kirpputoreilta kaiken tavaran seasta vaikea löytää haluamaansa. Hän itsekin etsi tuolloin kirpputoreilta lähinnä lastenvaatteita.

– Olen saanut perheiltä kiitosta, että on mukavaa, kun kaikki tarvittava löytyy saman katon alta.

Tarvikkeita kaikille. Pikkuisen kirppikseltä löytyy vaatteita lapsille aina vastasyntyneistä 170 senttiin saakka. Myös esimerkiksi leluja, kirjoja, rattaita ja hoitotarvikkeita on kirppiksellä saatavilla.

– Monesti varsinkin ensimmäistä lastaan odottavat tulevat kysymään, mitä kaikkea vauvalle pitää ostaa. Mielelläni vastaan ja autan.

Helposti ajattelisi, että Vetokannas on hieman syrjässä yrityksen perustamista ajatellen, mutta Itälaakso on eri mieltä. Hän nimenomaan halusi kauemmas keskusta.

– Tiedän itsekin, millaista on liikkua useamman lapsen kanssa, joten halusin, että paikka on turvallinen lapsia ajatellen. Koko yritykseni perustuu siihen, että ajattelen, mikä on parasta liikkeeni kohderyhmälle.

Lastenvaatteilla suurin kysyntä. Pikkuisen kirppikseltä voi vuokrata pöydän viikkovuokran hintaan puhelimitse, Facebookin kautta tai paikan päällä käydessä. Yksittäisiä tavaroita Itälaakso kertoo ottaneensa myyntiin myös provisioperiaatteella.

Itälaakso auttaa tavaroiden esille laitossa ja vastaa pöytien siisteydestä, joten kauempaakin tulevien asiakkaiden on mahdollista myydä tuotteitaan kirpputorilla.

Itälaakso myöntää, ettei hän käynyt kirpputoreilla ennen omia lapsia. Lasten syntymien jälkeen hän alkoi kuitenkin aktiivisesti kiertää kirpputoreja ja piti itsekin kirpputoripöytiä muutaman kerran vuodessa. Jo tällöin hän huomasi, että lastenvaatteet ja -tarvikkeet myivät eniten.

Itälaakson mielestä Vaasassa on paljon hyviä kirpputoreja, ja hän uskoo, että niistä löytää etsimänsä, jos vain näkee hieman vaivaa.

Edullinen ja ekologinen vaihtoehto. Itälaakso myöntää, että yrityksen perustaminen taloudellisesti epävakaana aikana hieman mietitytti, mutta hänen mielestään tämä oli sopiva aika juuri hänelle ja tämän tyyppiselle liikkeelle.

– Ihmiset etsivät edullisia vaihtoehtoja, ja kirpputorit pystyvät niitä tarjoamaan. Itselleni myös ekologisuus on tärkeä arvo.

Riski on kannattanut, sillä hän sanoo töissä ajan unohtuvan, koska siellä on niin mukavaa. Monella asiakkaalla on myös aikaa jäädä hetkeksi rupattelemaan.

Vaikka oma yritys viekin tällä hetkellä suuren osan Itälaakson ajasta, jää koiraihmiselle kuitenkin aikaa myös rakkaalle harrastukselle. Kotoa löytyy useampi englanninvinttikoira, jotka on hankittu näyttelykoiriksi. Toinen harrastus on kuitenkin nyt tauolla.

– Enää ei ole aikaa kiertää muita kirppiksiä, kun olen kaikki päivät täällä, Itälaakso naurahtaa.

Tiia Neuvonen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka