Muut

Kirjailijaa kiinnostaa uusien tyylilajien kokeilu

  • Vaasa

Lapualaislähtöinen kirjailija Taina Latvala sai tänä keväänä valmiiksi novellikokoelman Ennen kuin kaikki muuttuu. Aiemmin häneltä ovat ilmestyneet teokset Arvostelukappale (2007), Paljastuskirja (2009) ja Välimatka (2012).

Välimatkasta Latvala muokkasi myös teatterinäytelmän. Sen ensi-ilta oli Vaasan kaupunginteatterissa 14. maaliskuuta 2014.

– Näytelmää kirjoittaessani sain arvokasta apua sekä dramaturgi Outi Rossilta että ohjaaja Erik Kiviniemeltä. Oli tosi upeaa käydä vuoropuhelua noiden kokeneiden teatterintekijöiden kanssa, Latvala kertoo.

– Välimatka toi minulle lisää eteläpohjalaisia lukijoita. Murteellakin oli siinä osuutensa, Latvala mainitsee.

Uuden kokeilua. Näytelmän kirjoittaminen oli Latvalalle hyppy uuteen.

– Minua kiehtoo kokeilla erilaisia lajeja kirjoittamisen kentällä.

Näytelmäkirjoittamisen lisäksi mielellään pianon ääressä istuvaa ja karaokea laulavaa Latvalaa kiinnostaa esimerkiksi laulujen sanojen kirjoittaminen.

Muutama vuosi sitten Latvala opiskeli elokuvakäsikirjoittamista ja suoritti Master of Arts -tutkinnon Englannin Manchesterissa.

Aiemmin hän on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta.

Tarkkoja havaintoja. Latvalan tuore kirja liikkuu novellikokoelman ja romaanin välimaastossa. Kirjassa useat nuoret aikuiset elävät ainakin näennäisesti tavallista elämää.

Latvala on ladannut moniin tiheisiin hetkiin oivaltavia havaintoja pääosin kaupunkilaisesta menosta, tosin hänen tuoreessa teoksessaan myös vanhan Vaasan läänin tietyt tiet, talot ja tilat tulevat läheisiksi ja läsnä oleviksi ikään kuin kirjallisen vaelluksen tiimoilta.

Maassamme on yhä suuri joukko niitä ihmisiä, joiden mielestä kirja on sanallis-visuaalinen esine, jota on kiva hypistellä.

– Valmis kirja on mukava saada käteen. Itselleni kirjan päällyskansi on tosi tärkeä asia sisällön lisäksi. Koen kirjan myös mitä miellyttävimpänä lahjaesineenä, Latvala sanoo.

Matkakuumetta. Latvala sanoo aika ajoin potevansa matkakuumetta.

– Rooma kiinnostaa nyt, sen historia ja kaikki, mitä kaupungissa on.

Maailmalla olo on ollut hänelle antoisaa myös hänen kirjallisessa työssään.

– Edinburghissa syntyi viikossa kokonainen novelli, Latvala mainitsee.

Novellien lähtökohdissa ja kirjoitusvauhdissa on eroavaisuuksia toisiinsa nähden.

– Novellini Auringon lapsi lähtökohta on uni. Novelli Kissan yksityisyys on eräänlaisessa flow-tilassa kirjoitettu. Ehkä eniten tulkintoja on aiheuttanut novellini Kilpikonnan äiti. Kukin lukija tulkitsee sen vahvasti omalla tavallaan, aika tarkoin omista lähtökohdistaan käsin.

Kirjoittava ihminen istuu paljon paikallaan. Kirjoittamisen vastapainoksi Latvala juoksee ja joogaa.

– Juostessa asiat virtaavat hyvin, hän muistuttaa.

Hannu Ranta

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka