Muut

Kalenteriprojekti tekee Vaasaa tutuksi koululaisille

  • Vaasa

Vaasan Hietalahden koululla on meneillään vuosittainen kalenteriprojekti, josta vastaa koulun erityisluokanopettaja Helena Saarikoski.

Yhdeksättä kertaa järjestettävä koko koulun yhteinen projekti on kuitenkin tänä vuonna hieman erilainen. Nyt vuosikalenterilla on tietty aihe: Kotikaupunkini Vaasa.

– Kotikaupunkini Vaasa on osuva aihe vuoden 2016 vuosikalenteriin, sillä Vaasa täyttää ensi vuonna 410 vuotta, Saarikoski kertoo.

Kalenterin suojelijaksi on lupautunut kaupunginjohtaja Tomas Häyry, jonka tervehdys löytyy heti kalenterin alusta.

Kaikki osallistuvat. Kalenterissa kunkin kuukauden kohdalle tulee sekä oppilaan tekemä kuvitus että oppilaiden kokoama infoteksti Vaasaa koskevasta teemasta.

Teemoja ovat muun muassa Vaasan historia, luonto ja koulutus. Nämä on jaettu ala- ja yläkoulun luokkien kesken.

– Luokat muotoilivat annettuja vaihtoehtoja sopivammiksi ja valitsivat yhden teeman kuvitettavaksi nuorimmasta luokasta lähtien. Kuudesluokkalaiset etsivät aiheista tietoa ja tekivät tekstit opettajansa Lauri Lemisen avulla, Saarikoski kertoo.

– Tämäkin tuli sopivaan saumaan, sillä kuudesluokkalaisten äidinkielen tunneilla ajankohtaista on ollut muun muassa tiedon etsiminen eri lähteistä sekä tiedon luotettavuuden arviointi.

Kaikki oppilaat osallistuivat projektiin ja tekivät omat taideteoksensa kuvaamataidon tunneilla. Niistä valittiin yksi tai useampi kuva koristamaan vuosikalenteria. Osa luokista teki valinnan itse ja osa toi Saarikoskelle kokonaisen pinon teoksia.

Jotkin luokat taas olivat tehneet yhteisen työn, johon kukin oppilas oli tehnyt oman osansa.

Kaikki työt laitetaan esille, joten jokainen niistä on mukana Vaasa-projektissa, vaikka työtä ei kalenteriin valittaisikaan.

Oppilaillakin päätösvaltaa. Kalentereista tulevat tuotot menevät kaikki oppilaiden hyväksi. Waasa Graphics Oy painaa kalentereita 400 kappaletta, ja oppilaat myyvät niitä kotipuolessa, lähikaupassa ja firmoissa.

– Oppilaat myyvät kalentereita kotien ja koulumme vanhempainyhdistys Tötsän tuella, ja tulot käytetään lyhentämättöminä oppilaiden hyväksi esimerkiksi teatteri- ja museokäynteihin.

– Kalenteriprojekti on siitäkin mainio, että se yhdistää uuden, parhaillaan kehitteillä olevan peruskoulun opetussuunnitelman mukaista laaja-alaista osaamista ja monialaisia oppikokonaisuuksia. Lisäksi se on konkreettista yrittäjyyskasvatusta parhaimmillaan, Saarikoski sanoo.

Myös oppilaskunta saa vaikuttaa rahan käyttöön. Oppilaskunnan ehdotuksesta rahaa on aiemmin käytetty muun muassa välituntivälineistöön.

Vanhempainyhdistyksen ja vanhempien lisäksi projektin tukijoina toimivat erilaiset firmat, jotka ovat ostaneet mainostilaa vuosikalenterista.

– Vuosikalenterin tekeminen on hieno, koko koulun yhteinen projekti, joka lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tämän vuoden teema vielä plussana tuntemusta Vaasasta, Saarikoski iloitsee.

Milja Lammi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka