Muut

Joululahjakulttuuri kahdessa sukupolvessa

  • Vaasa

Äiti ja tytär Anna ja Lyydia Hellbom kertovat näkemyksensä joulusta ja joululahjakulttuurista. He tuovat esiin kahden sukupolven ajatuksia lähestyvästä juhlapyhästä.

Molemmat heistä rakastavat joulua, mutta ovat sitä mieltä, että ajat ovat muuttuneet. Varsinkin lahjat ovat nousseet hyvin suureen osaan vieden huomiota juhlan tarkoitukselta.

– Kun minä olin lapsi, saimme aina käytännöllisiä lahjoja. Suuret hankinnat saatiin usein jouluna, ja se oli todella kivaa pitkän odotuksen jälkeen. Saimme usein lautapelejä, villasukkia, kirjoja tai uudet yökkärit, Anna Hellbom kertoo.

Sisarukset tekivät itse toisilleen lahjoja, esimerkiksi kynätelineitä vessapaperirullista. Anttilan lelulehti oli ainut lehti, josta etsittiin jotain kivaa, eikä Frozen- tai Itse ilkimys -tyylisistä tuotteista ollut tietoakaan. Tärkeimmässä osassa olivat perinteet ja perheen kanssa yhdessäolo.

Perinteet nykyäänkin tärkeintä. Hellbomin perheessä perinteet ovat nykyäänkin tärkeitä, ja kaikki nauttivat lämpimästä tunnelmasta läheisten kanssa.

– Aamulla tapaamme katsoa joulupiirrettyjä ja syödä aamupalan. Muutaman tunnin kuluttua syömme sitten riisipuuron, käymme saunassa ja menemme joulukirkkoon. Illalla syömme päivällisen, jaamme lahjat, laulamme ja pelailemme yhdessä, Anna Hellbom kertoo.

– Pienenä sitä odotti usein eniten lahjojen jakoa, mutta nykyään parasta joulussa ovat juurikin rauha, tunnelma ja perheen kanssa oleskelu. On ihanaa, kun koko perhe on paikalla ja pitää yhdessä hauskaa, Lyydia Hellbom sanoo.

Lahjat ovat kuitenkin erilaisessa roolissa kuin muutama vuosikymmen sitten. Sisaruksille ostetaan lahjoja itse tehtyjen sijasta, ja toiveet ovat suurempia.

Lyydia Hellbom on huomannut monien nykyajan lapsien toivovan todella kalliita tavaroita, joita hänelle ei olisi tullut mieleenkään pyytää omassa lapsuudessaan, vaikka silloinkin lahjat olivat jo suurempi juttu kuin hänen äitinsä lapsuudessa.

– Toivoin usein leluja kotileikkeihin. Nykyään monet pyytävät kännyköitä, Ipadeja ja vaikka mitä elektronisia vehkeitä.

Kaupallistunut joulu. Lahjakulttuurin lisäksi muutkin asiat ovat joulun juhlinnassa hieman muuttuneet aikojen saatossa. Naiset miettivät, tietävätkö kaikki lapset edes, miksi joulua juhlitaan. Lisäksi kaikki eivät pidä joulua rauhallisena, vaan juhlivat sitä yökerhoissa.

– Monet menevät joulupäivänä baariin, mitä en itse tekisi. Haluan olla koko joulun perheen kanssa, Lyydia Hellbom miettii.

– Joulu on myös kaupallistunut paljon. Esimerkiksi minun lapsuudessani saimme pankin joulukalenterit, mutta nyt löytyy vaikka mitä vaihtoehtoja. Lisäksi kaupoissa alkaa joulu jo lokakuussa, mikä on hieman ärsyttävää, Anna Hellbom kommentoi.

Milja Lammi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka