Muut

Intopiukeiden syksyn ohjelmistossa tuttua ja tuoretta

  • Vaasa

Ylioppilasteatteri Rampin Ego-salissa on väreilevä tunnelma, kun vaasalaista improvisaatioteatteri Intopiukeita edustava nelikko valmistautuu lehdistötilaisuuteen.

Anne Tastula, Jussi Sormunen, Teemu Kettula ja Elise Raittila aloittavat tilaisuuden näytteellä uudesta ohjaajatekniikasta, jota tullaan näkemään Intopiukeiden syksyn ohjelmistossa.

– Mahtavaa sanoa, että meillä on kokonainen ohjelmisto syksyksi. Vihdoin tuntuu siltä, että me ollaan oikea teatteri, Sormunen sanoo.

Konkarin opissa. Intopiukeet on käynyt hakemassa oppia uusista tekniikoista, lähestymistavoista ja variaatioista improvisaatioteatteri Stella Polariksen perustajajäseneltä Simo Routarinteeltä.

Oppeja on tarkoitus soveltaa jo perinteeksi muodostuneeseen koko illan improvisoituun näytelmään Ensi-ilta. Lavalla tullaan näkemään jo mainittua ohjaajatekniikkaa, irrallisista kohtauksista koostuvaa flow-tekniikkaa sekä perinteistä perhedraamaa, jossa paikka ja hahmot pysyvät samoina läpi esityksen.

– Ohjaajatekniikka on eräänlainen nykyajan Putous, Sormunen kertoo.

Tekniikassa yksi näyttelijöistä on kerrallaan ohjaaja, joka ohjaa yleisön kanssa vuorovaikutuksessa lyhyen esityksen. Sitten ohjaajaa vaihdetaan, ja kaikki alkaa alusta. Lopuksi yleisö saa Putous-ohjelman tyyliin äänestää parhaan ohjauksen.

– Yleisö saa ylipäätään vaikuttaa aiempaa enemmän Ensi-ilta-esityksen kulkuun, kertoo Tastula.

Vieraita Vieraissa. Intopiukeet lanseeraa tänä syksynä uuden konseptin, joka on nimeltään Vieraissa-klubi.

Kuukausittaisella klubilla lavalla nähdään Intopiukeiden lisäksi kaksi Vaasassa vaikuttavaa henkilöä. Henkilöillä ei ole välttämättä minkäänlaista aiempaa kokemusta näyttelemisestä, mikä luo uudenlaista jännitystä improvisaatioteatterin tekemiseen.

– Tarkoituksena on näyttää, että ihan kaikki osaavat improta, toteaa Tastula.

Tulevien klubien teemoina ovat opiskelu ja urheilu. Teemojen perusteella voi arvuutella tulevia, vielä salaisia vieraita.

Kansainvälistä improa. Loppusyksystä Intopiukeet lähtee hakemaan kokemusta kansainvälisiltä areenoilta. Barcelonassa järjestettävillä improvisaatiofestivaaleilla Intopiukeiden tulee pystyä heittäytymään esityksiin englannin kielellä.

Yleisön erilainen kulttuuritausta tuo varmasti haastetta, mutta myös uusia lähestymistapoja improvisaation tekemiseen. Vaasassa majailevat vaihto-opiskelijat ovat saaneet kunnian toimia koeyleisöinä.

– Ruotsiksi esiintymistä me luvataan harjoitella, Raittila vakuuttaa hymyillen.

Aino-Elina Paananen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka