Muut

Intohimo pianonsoittoon johti kilpailun voittoon

  • Vaasa

Vaasan Kuula-opiston piano-oppilaat Tarmo Peltokoski, 15, ja Oskari Riihimäki, 13, voittivat kumpikin omassa sarjassaan Lakeus Soi -pianokilpailussa Kauhajoella 19. maaliskuuta.

Kilpailu järjestettiin kuudetta kertaa Pojanmaan ja Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistoille.

Kovaa harjoittelua. Pian 16-vuotias Tarmo Peltokoski aloitti pianonsoiton vuoden 2008 syksyllä Tuulikki Laitisen opissa. Tänä vuonna hän on opiskellut Helsingissä Kristiina Juntun oppilaana, mutta on kuitenkin virallisesti edelleen Kuula-opiston oppilas.

Tarmolla on takanaan aikaisempaakin kilpailukokemusta, ja hän on menestynyt hyvin. Kuitenkaan parasta pianonsoitossa eivät ole kilpailut, vaan soitto itsessään.

– Kilpailut on tarkoitus ajatella konserttina, ja ne ovat tapa osoittaa, mitä osaa, Tarmo kertoo.

Kilpailutilannetta Tarmo kuvailee erityiseksi. Tämän vuoden Lakeus Soi -kilpailussa hän kilpaili ylimmässä sarjassa ja vei ensimmäisen sijan.

Ylimmässä sarjassa soittoaikaa on kaksikymmentä minuuttia, ja kappaleita Tarmo valitsi tunnetuilta säveltäjiltä, kuten Bachilta ja Beethovenilta. Mukaan mahtui myös Tarmon oma sävellys.

Oskari Riihimäki aloitti pianonsoiton Kuula-opistolla vuoden 2009 alussa. Innostus pianoon lähti äidin kannustuksesta. Oskari kilpaili Lakeus Soi -kilpailussa kolmannessa sarjassa, ja myös hän oli oman sarjansa paras. Hän valitsi kappaleet kolmelta eri klassisen musiikin säveltäjältä.

– Tunnelmat ennen kilpailua olivat jännittävät, mutta esiintyminen on kuitenkin kivaa, Oskari kertoo.

Kisaa varten harjoitukset ovat intensiivisiä. Sekä Tarmo että Oskari harjoittelevat joka päivä.

– Jos en harjoittele jonakin päivänä, sille täytyy olla hyvä syy, Tarmo pohtii.

Tulevaisuus musiikin parissa. Tulevaisuuden suunnitelmissa Tarmo on nojannut paljon musiikkiin. Koulun jälkeen tarkoitus olisi siirtyä konservatorioon. Oskari ei ole vielä varma tulevaisuudesta, mutta musiikki kuitenkin kiinnostaa.

– Kunhan vain oppii mahdollisimman paljon. Muusikoiksi tulevat ne, jotka rakastavat musiikin tekemistä, Tarmo sanoo.

Oskarin soitonopettaja Sirpa Seppelin kertoo, että esikuvia klassisen musiikin alalla tarvitaan paljon.

– Klassisen musiikin parissa ei ole kauhean paljon julkisuutta verrattuna työmäärään. Tästä syystä esikuvia tarvitaan, Seppelin sanoo.

Kannustusta tarvitaan. Musiikkileirit ovat hyvä tapa saada lisäharjoitusta ja tutustua muihin musiikkioppilaisiin. Sekä Oskari että Tarmo ovat osallistuneet Raudaskylän musiikkileirille, joka toimii hyvänä kannustimena harjoittelulle.

Koska opetusajat eivät ole Kuula-opistolla pitkiä, vaatii lisätyötä ja harjoitusta, jos haluaa päästä kunnolla eteenpäin.

– Meillä opistolla tehdään sitä arkityötä, ja muualta haetaan sitten ekstraa, Seppelin mainitsee.

Kuula-opisto on kuitenkin kaikkien opistojen joukossa korkealla tasolla. Vaasasta pääsi myös muita oppilaita Lakeus Soi -kilpailun palkintosijoille.

– Olemme ylpeitä näistä meidän sankareista, Seppelin lisää.

Laura Ketola

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka