Muut

Intialainen ruoka on muutakin kuin tulisuutta

  • Vaasa

IKKUNA FESTIVAALI: Ihmiset luulevat intialaisen ruoan olevan aina tulista, tietävät Ramila Nemkul ja Sabin Rona Vaasan Kaavya Cuisinesta. Ihmiset, jotka eivät pidä tulisesta ruoasta, arvelevat usein, ettei intialainen ruoka maistu heille.

– Se ei kuitenkaan ole koko totuus. Tulisuus on vain yksi osa intialaista ruokaa. Se on myös esimerkiksi kermaista tai makeaa, Nemkul sanoo.

Intialaisessa ruoassa on suuria eroja myös sen perusteella, minkä alueen perinnettä ruoka edustaa. Pohjoisella, etelällä, idällä ja lännellä on omat, erityiset ruokaperinteensä.

Nemkul kertoo, että karkeasti jaoteltuna voidaan sanoa Etelä-Intian ruoan olevan tulista, Pohjois-Intian puolestaan makeaa ja kermaista. Suomessa intialaiset ravintolat yhdistelevät usein koko maan makuja. Niin tehdään myös Kaavya Cuisinessa.

Maustaminen on keskeistä. Mausteet ovat intialaisen ruoan kulmakivi. Paljon käytetään chiliä, kuminaa ja inkivääriä. Nemkul kertoo käyttävänsä mausteyhdistelmiä, joissa on useita eri mausteita ja jotka saavat aikaan omaperäisiä makuja. Yksi tällainen mausteyhdistelmä on Garam Masala.

Rona kertoo, että lihana intialaisessa keittiössä käytetään usein kanaa ja lammasta.

Intialaisista jälkiruoista Nemkul nostaa esiin kevyen ja raikkaan mangolassin. Teetä juodaan paljon, myös pääruoan yhteydessä.

Intilaisia makuja kotiin. Helpoin tapa tuoda intialaista vivahdetta kotikeittiöön on panostaa kunnon mausteisin. Nemkul ja Rona kertovat, että suurin osa Intiassa käytettävistä raaka-aineista on saatavilla myös Suomessa. Ainoastaan väriaineet jäävät Ronan mukaan Suomessa käyttämättä.

– Intiassa ruokiin laitettavat väriaineet eivät ole Euroopassa sallittuja.

Erityisen ylpeitä Nemkul ja Rona ovat naan-leivästään. Leivällä onkin keskeinen rooli intialaisessa keittiössä.

– Naan-leipää on hankala tehdä kotona, koska se vaatii erityisen uunin. Intiassakin se on usein vain ravintoloiden leipä, Rona sanoo.

Anne Niskakangas

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka